Доц. Наум Кайчев: Приетата в РСМ резолюция е манифест на македонизма
„Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, вълнуващо събитие за всички нас, не е знак на оптимизъм… Тази резолюция е манифест на македонизма. Там се говори с кодови думи, които за пореден път декларират претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония”. Това коментира в предаването „Събота 150” историкът и дипломат […]

„Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, вълнуващо събитие за всички нас, не е знак на оптимизъм… Тази резолюция е манифест на македонизма. Там се говори с кодови думи, които за пореден път декларират претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония”.

Това коментира в предаването „Събота 150” историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Парламентът на Република Северна Македония прие резолюция за позициите на страната в преговорите с България. Текстът беше предложен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която сама нарича резолюцията „червените линии“ на Скопие спрямо България.

„Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа в социалните мрежи заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Българското външно министерство изрази в съобщение до медиите разочарованието си от резолюцията, а София ще изчака обнародването на текста ѝ, за да може внимателно да я анализира от гледна точка на съвместимостта с подписания и ратифициран от парламента в Скопие двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. В съобщението се казва още, че за България е напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнението на двустранния договор.

Доц. Наум Кайчев посочи, че приетият текст в Скопие не допринася за европейската перспектива на РСМ.

По думите му към „Открити Балкани“ – обединението между Албания, РСМ и Сърбия, се гледа с повишено внимание и двойствено чувство и от страна на ЕС, и от страните в региона.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук