Няма съгласие по идеята на Митева пленарните заседания на НС да са само две седмици в месеца
И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна в правилника за работа на парламента. Преди заседанието депутатите коментираха лансираното вчера предложение две пленарни заседания да има само две седмици в месеца, а в другите две депутатите да работят усилено в комисиите, в които членуват. „Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и […]

И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна в правилника за работа на парламента. Преди заседанието депутатите коментираха лансираното вчера предложение две пленарни заседания да има само две седмици в месеца, а в другите две депутатите да работят усилено в комисиите, в които членуват.

„Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и една седмица да работят в парламентарните комисии е само идея, а не предложение. Тази идея даже не е записана като текст в правилника“, това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

Тя каза, че предлага тази идея с една единствена цел: да се подобри качеството на законите, които приемат народните представители и съобщи, че идеята е била представена на председателски съвет и там е срещнала подкрепа.

Днес обаче не всички депутати мислеха по този начин.

„Тук идеята не е парламентът да не работи. Напротив – парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи“, каза Ива Митева.

„По-скоро не бихме го подкрепили, всъщност не по-скоро, сигурно не бихме го подкрепили. Въпросът е дали много активно да не го подкрепяме. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят“, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

„Ще обсъдим, разбира се, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето становище. Сега тепърва предстои тук да обсъдим отново. Има резон и в това предложение. Трябва да се видят всъщност всички детайли. Трудно е да се каже дали плюсовете или минусите са повече, дали ще подобри действително работата на парламента като такъв“, каза на свой ред Филип Попов от БСП за България.

„Предложението, което направиха колегите, което още не сме приели не за друго, а заради общественото мнение, трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва – без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Нашата парламентарна група от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение. Ние категорично имаме становище от парламентарната група, че искаме да съхраним начина на работа“, коментира Мария Капон от ИБГНИ

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук