Министър Рашков поиска от шефа на Националното следствие Сарафов да разследва Гешев
Вътрешният Бойко Рашков е изпратил писмо до ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, с което иско лично той да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. В момента Сарафов е и зам.-главен прокурор. В петък Рашков заяви пред парламента, че ще даде на един прокурор в България материалите срещу Обвинител №1. Оказва се, че […]

Вътрешният Бойко Рашков е изпратил писмо до ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, с което иско лично той да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев.

В момента Сарафов е и зам.-главен прокурор.

В петък Рашков заяви пред парламента, че ще даде на един прокурор в България материалите срещу Обвинител №1.

Оказва се, че „избраникът“ е Сарафов.

Вътрешният министър отбелязва в документа:

„Вие имате статут на прокурор /заместник на главния прокурор/ и на разследващ орган – ръководител на НСлС [1].

Налице са фактически и правни предпоставки да вземете решение за образуване на досъдебно производство и започване на разследване. По такъв начин ще се отговори и на въпросите: недосегаем ли е главният прокурор у нас; действа ли реално принципът на равенство на гражданите, прогласен в чл.6, ал.1-2 КРБ и дали следствено – прокурорската практика е на нивото на решение № 11/23.07.2020г. по к.д. № 15/2019г. на Конституционния съд на РБ“.

Сигналът до шефа на НСлС Борислав Сарафов е кратка версия на Доклада, с който Бойко Рашков поиска чрез правосъдния министър Янаки Стоилов да се гласува оставката на Иван Гешев.

Той почива на три основни стълба, касаещи пряко Гешев – налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност и уронване престижа на съдебната власт.

Миналата седмица кадровиците на Темида с мнозинство отхвърлиха възможността този Доклад да бъде допуснат за разглеждане.

„Прокурорите са подчинени на главния прокурор по силата на чл. 136, ал. 5 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо въпреки обществените очаквания никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес“

Името на Сарафов беше спрягано и за поста на главен прокурор. През цялото време кандидатурата му стоеше на втори план. Казват, че за него са се развили неблагоприятно нещата най-вече заради поохладнелите му отношения със Сотир Цацаров още докато оглавяваше държавното обвинение.

„Моля да бъда уведомен за Вашето решение“, завършва писмото си Рашков.

Дали ще започне разследване срещу Иван Гешев предстои да видим!

Ето писмото на вътрешния министър до шефа на следствието:

Документ

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук