Румен Ненков: Машините не са гаранция за честността на изборите
„Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува“, каза бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова тв. „При положение, че така […]

„Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува“, каза бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова тв.

„При положение, че така или иначе ще се отпечатат достатъчно хартиени бюлетини за резерва, защо трябва задължително да се гласува машинно?“, попита той.

Според него и в двата случая хартиен носител влиза в урната.

„Машината фактически трябва да помага на гражданите. Единствената полза от машината е, че тя не приема недействителни бюлетини. Най-голямата изборна манипулация се нарича „Костинброд“. Който се интересува, трябва да прочете решението на КС. Сега продължават с евтини трикове, че машинното гласуване е гаранция за честността на изборите – това не е вярно“, каза още Ненков.

По думите му етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„Истината е, че ЦИК не решава въпроса с установяване на изборния резултат“, обясни той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук