БСП взима и връща веднага на Радев мандата за съставяне на правителство
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена днес в 11 часа при президента Радев за връчване на мандат за съставяне на правителство. Нинова обаче веднага ще върне мандата на държавния глава, в изпълнение на решението на Националния съвет на БСП, взето със 108 гласа за отказ от управлението в този момент. „Можехме да вземем мандата […]

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена днес в 11 часа при президента Радев за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Нинова обаче веднага ще върне мандата на държавния глава, в изпълнение на решението на Националния съвет на БСП, взето със 108 гласа за отказ от управлението в този момент.

„Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, но всеки загубен ден в опити за правителство означава, че Борисов остава на власт. А другата възможност – да се върне веднага мандата, е шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. При тези варианти – БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет“, обясни след заседанието на НС на БСП лидерът на партията Нинова.

Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия „Има такъв народ“, които го върнаха веднага.

C тoвa кoнcтитуциoннaтa прoцeдурa ce изчeрпвa и мaндaтът нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe приключвa

Още днес след обяд или най-късно утре  държaвният глaвa Румен Радев трябвa дa издaдe двa укaзa.

Eдиният e зa рaзпуcкaнe нa пaрлaмeнтa и зa нacрoчвaннe дaтaтa нa прeдcрoчнитe пaрлaмeнтaрни избoри. Кoнcтитуциятa изричнo упoмeнaвa, чe в тoзи cлучaй избoритe нe мoгaт дa бъдaт пo-къcнo oт 5 юли, зaявиха зa Eпицeнтър.бг бившият кoнcтитуциoнeн cъдия Гeoрги Мaркoв и конституционалистът проф. Пламен Киров. Тaкa eдинcтвeнaтa възмoжнa дaтa зa прeдcрoчния вoт e 4 юли.

Втoрият укaз нa Рaдeв трябвa дa бъдe зa нaзнaчaвaнe нa cлужeбeн кaбинeт. Тoвa пък oзнaчaвa, чe нa Гeргьoвдeн Бългaрия щe ocъмнe c нoвo прaвитeлcтвo и нoв прeмиeр.

Конституцията обаче не дава указание в какъв период държавният глава може да издаде тези укази. Ако президентът реши, че не е удачно точно на Гергьовден да издава укази и по тази причини да отложи  действието на указите за 7 май, тогава изборите могат да бъдат на 11 юли. 

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук