Помощите „Сачева“ объркаха пенсионерите
Хората се чудят защо на едни се изплаща добавка от 120 лв., а други получават пакети с храни Много от хората с ниски пенсии се „загубиха“ във формите на държавно подпомагане заради ковид-кризата. В последните месеци социалният министър Деница Сачева усилено рекламира подкрепата с пари и в натура – с хранителни пакети, но очевидно информационната […]

Хората се чудят защо на едни се изплаща добавка от 120 лв., а други получават пакети с храни

Много от хората с ниски пенсии се „загубиха“ във формите на държавно подпомагане заради ковид-кризата. В последните месеци социалният министър Деница Сачева усилено рекламира подкрепата с пари и в натура – с хранителни пакети, но очевидно информационната кампания куца, защото пенсионерите масово се оплакват по форуми и пред медии, че не разбират какви са критериите за достъп до помощите.

Както вестник „Сега“ е писал многократно, ГЕРБ направи абсурдно разделение на пенсионерите, за да компенсира пълната загуба на справедливост в системата с ударното увеличение на минималната пенсия. Така бе измислена еднократна помощ от 120 лв. за хората с пенсии от 300.01 – 369 лв. Това са 392 000 възрастни, които не получиха голямо увеличение на пенсията (тъй като не са на минималната), но са под линията на бедност. Паричната сума бе представена като подкрепа за купуване на хранителни продукти и в началото дори имаше идея да е под формата на ваучери.

Изплащането на еднократната добавка започна на 19 април и веднага породи напрежение, тъй като едната стотинка разлика така и остана незабелязана от хората. Социалните профили на социалното министерство са залети с коментари каква е разликата в бедността на човек с пенсия под 300 лв. и на такъв с пенсия от 300.01 лв.

И двете групи са под линията на бедност, но първата получи само 5% вдигане на пенсиите от Нова година, а за втората, с най-ниските доходи, увеличението е с 20 процента. Затова за онези с пенсии oт 300.01 дo 369 лв. cмe прeдвидили eднoкрaтнo 120 лв.“, обясни преди време социалният министър Деница Сачева, с което на практика призна абсурдите в политиката на правителството към пенсионерите. Министърът обаче така и не може да обясни допълнителните изкривявания, до които води този подход – хората с пенсия от 298 лв. например получиха на 1 януари 2 лв. повече, но нямат право на априлската добавка „за храна“.

НАСОКИ

Помощта от 120-те лева се се изплаща от Агенцията за coциaлнo пoдпoмaгaнe (АСП). Парите се превеждат по банковата сметка, по която се получават и пенсиите, а ако човек не ползва услугите на банка – трябва да си вземе сумата от съответния пощенски клон, откъдето си взима пенсията.

Ако някой не получи помощта в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене – за уточняване на актуалния му адрес, след което ще бъде включен в списъците, обясниха от АСП.

Важно е да се отбележи, че гражданите не трябва да подават заявления. Автоматично това ще бъде извършено и служебно от служителите на Агенцията за социално подпомагане„, посочи Румяна Петкова, изпълнителен директор на агенцията.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук