Депутатите ще заседават само в старата сграда на парламента
Новоизградената пленарна зала в бившия Партиен дом засега остава празна Очаква се идната седмица да се реши 45-ото Народното събрание да заседава само в старата си сграда на едноименния площад, депутатите да не се връщат в новоизградената пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом. Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица […]

Новоизградената пленарна зала в бившия Партиен дом засега остава празна

Очаква се идната седмица да се реши 45-ото Народното събрание да заседава само в старата си сграда на едноименния площад, депутатите да не се връщат в новоизградената пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом.

Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица – ще бъде решен и въпросът с електронната регистрация и гласуване, предаде БНР

По време на осемчасовото пленарно заседание в петък от ГЕРБ остро възразиха на начина на гласуване, без да е ясно кой конкретен депутат по какъв начин гласува и липсата на електронна справка за това.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ уточни, че това ще бъде преодоляно още с новата пленарна седмица.

„Предприети са всички действия. Системата ще бъде монтирана до неделя, тоест на 21 в сряда ще се работи със система и монитори“.

С връщането на електронната система за гласуване в старата сграда на Народното събрание на практика се преодолява основното неудобство в работата на парламента, когато депутатите трябва да се регистрират с поименна проверка, а за всяко отделно гласуване квесторите трябва да броят вдигнатите ръце на над 200 депутати.

Станахме и свидетели как председателят на парламента Ива Митева използва калкулатор, за да установи резултат от гласуване.

„Извинявайте. Отново ще ви смятаме 48, 11 , 27, 38, 28, 155 и двама – 157 народни представители“.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в правилника, по който ще работи 45 Народно събрание.

Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в Правилника, по който ще работи 45 Народно събрание. Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук