Красимир Вълчев: Модернизирането на образованието и повишаването на доходите са основен ангажимент
Водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев, който е и министър на образованието и науката, проведе онлайн среща с директори на училища от община Казанлък. На нея той акцентира на успешните политики, които трябва да продължат, както и на приоритетите през следващите четири години, […]

_izbori_2021_v1

Водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев, който е и министър на образованието и науката, проведе онлайн среща с директори на училища от община Казанлък. На нея той акцентира на успешните политики, които трябва да продължат, както и на приоритетите през следващите четири години, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Наш дълг беше да осигурим достойно възнаграждение за вашия труд, за да се върне респектът към професия ви. Заплатите на учителите се увеличиха през последните четири години от 90% на 125% от средната за страната и гарантираме, че техният размер до 2025 г. ще бъде 2500 лева, а за университетските преподаватели – 2800 лева“ – каза Красимир Вълчев.

През настоящата година средствата за образованието, заложени в държавния бюджет са в размер на 5,643 млрд. лева. Ще бъдат осигурени и средства за допълнителни приоритетни дейности на стойност близо 648 млн. лева.

Поехме ангажимент да се изградят STEM-центрове във всички училища, добави министърът на образованието и науката. Профилираната природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък е получила за целта близо 50 000 лева. Одобрен е също така голям проект на стойност 300 000 лева също за изграждане на STEM-център в Средно училище „Екзарх Антим I“.

Предстои още да бъдат санирани сградите на останалите детски градини и училища в страната, както и в двора на всяко от тях е предвидено да се създаде поне една нова спортна площадка.

Особено внимание на срещата беше отделено на задържането в училище на учениците от уязвимите групи. Красимир Вълчев подчерта, че определено са постигнати големи успехи в тази посока, но има още много какво да се прави. Една от формите е обхващането на децата от ранна възраст, затова се въведе задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. На заседанието на Министерски съвет на 31 март 2021 г. бяха отпуснати допълнително 1,5 млн. лева за първите 52 общини в страната, които са създали условия за провеждане тази подготовка в детските градини. Близо 82 400 лева от тази сума са за общините Гълъбово, Мъглиж, Опан и Раднево.

Красимир Вълчев коментира и политиките, насочени към приобщаващото образование. Броят на ресурсните учители, обучаващи деца със специфични потребности, е увеличен, но това не е достатъчно. В Националната програма на ГЕРБ са заложени повишаване на средствата за логопедичната помощ, ресурсната и психологическата подкрепа, както и на броя на специалистите в тази сфера. „Ангажираме се да инвестираме в създаване на специализирани кабинети за рехабилитация както в центровете за специална образователна подкрепа, така и в училища и детски градини. За да подпомогнем семействата, децата и учениците със сензорни проблеми, те ще ползват безплатно ресурсите, свързани с тяхното обучение“, заяви водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район.

Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ – СДС за Пловдив област се срещнаха с кметове на села в Карловско

Kметове на села в Карловско се срещнаха с кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ – СДС – Николай Стаматов, Владимир Пильов, Теодора Вълканска, Кристина Атанасова и представителя на СДС в листата Йордан Кръстанов. Своеобразни домакини бяха кандидатът от община Карлово Данка Люртова и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На срещата присъства и областният координатор Георги Мараджиев.

„Много се направи през този мандат в селата, но много обаче предстои и за това очакваме вашата подкрепа“. С тези думи се обърнаха към кандидатите кметовете на селата. Те благодариха за съдействието за решаване на неотложните проблеми на кмета Кабаиванов и на Данка Люртова, която беше народен представител в 44-то Народно събрание и заявиха своята подкрепа за правителството на ГЕРБ. Подчертаха, че има още много проекти за реализиране, които ще чакат финансиране и изразиха надежда, че това ще се случи при следващ мандат на правителство на политическата партия.

„Искаме в парламента да влязат хора, подготвени и готови да защитават интересите на региона си, които знаят как да отстояват нашите нужди“, бяха категорични кметовете. Те заявиха, че са готови и мобилизирани за изборите и ще дадат всичко от себе си за победа с номер 28. От своя страна представителите на ГЕРБ обещаха подкрепа за малките кметове и повече пари за малките населени места, за да продължи видимото им преобразяване.

Димитър Бойчев: Къщи и блокове в Средец са готови за рестарт на санирането

„Жителите на Средец не правят изключение от останалите населени места, когато говорим за мерки за енергийна ефективност. 4 блока са с подготвени документи, а още 6 проявяват интерес да бъдат санирани. 50 къщи вече са изявили желание в общинската администрация да бъдат обновени, след рестарт на програмата за саниране. През следващия период тя ще обхване и еднофамилните жилища, това е акцент в регионалната ни програма. Дава се голям шанс за хората по малките населени места с тази мярка“. Това коментира кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Димитър Бойчев. Той разговаря с жители на странджанската община по време на открита приемна в Средец.

Бойчев сподели, че през предходния период на Програмата за енергийна ефективност в града са били санирани 6 блока. „Хората знаят ползите и че това е работещ механизъм – сградите се преобразяват, съответно и цените на жилищата се повишават. Мерките за енергийна ефективност пряко се отразяват на сметките за отопление, осигурява се комфорт за обитателите, намаляват се вредните емисии“, категоричен бе областният лидер на ГЕРБ-Бургас. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени европейски средства в размер на 1,4 млрд. лв., насочени към саниране на жилищни сгради.

Жителите на Средец поискаха повече информация и от друг регионален ангажимент от програмата на ГЕРБ – четирилентовите пътища в областта.

„Винаги се явяваме на избори с конкретни акценти, които и този път ще реализираме през следващите 4 години. Има напредък по проекта за четирилентов път Бургас-Средец, той не е просто предизборно обещание. Хората знаят, че когато се правят нови пътища, се вдига качеството на живот в населените места. С тях жителите на област Бургас и в частност от Средец ще имат по-добър бърз достъп до здравеопазване, училища и култура“, поясни Бойчев.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук