Заведение дължи над 30 хиляди лева наем на община Пловдив без да е работило
Собствениците са пред фалит Заведение в Пловдив е пред фалит, защото трябва да плати повече от 30 хиляди лева наем на общината – макар и да е било затворено. Кръстина Куртогуларъ е собственик на заведение за сладкиши и сладоледи – собствено производство. Не получава никакви подкрепа от държавата. „Ние, нашата фирма специфично, сме производство. И […]

Собствениците са пред фалит

Заведение в Пловдив е пред фалит, защото трябва да плати повече от 30 хиляди лева наем на общината – макар и да е било затворено.

Кръстина Куртогуларъ е собственик на заведение за сладкиши и сладоледи – собствено производство. Не получава никакви подкрепа от държавата.

Ние, нашата фирма специфично, сме производство. И затова не ни отпускат никакви помощи“, уточнява жената пред bTV.

Месеците принудително затваряне принуждават 10 от 12-те служители да напуснат.

Община Пловдив опрощава месечните наеми през първия локдаун, но не и при второто затваряне. Така след месеци без работа, се оказва, че заведението дължи 5-цифрена сума за наем. Кръстина сигнализира кмета и местния парламент. Отговор не идва. Пристига обаче писмо със заплаха за съд.

За наша неприятна изненада получихме писмо, че в 14-дневен срок трябва даплатим цялата сума, плюс лихвите към нея. Сумата е около 40 хил.“, казва Кръстина Миткова Куртогулларъ.

Общината е категорична, че опрощаване на наемите за миналата финансова година вече е невъзможно.

Оттам обясняват и че повечето наематели си плащат задълженията. Имало само 6 молби за опрощаване на дълговете.

Има огромна опасност да фалираме… Всъщност ние ремонтирахме цялата сграда за наша сметка. За което изтеглихме кредити. Кредитите възлизат на стотици хиляди“, казва собственичката на заведение.

Дали общината ще опрости поне частично наемите на фирмите, които принудително не работеха заради локдауна, ще реши общинският съвет на следващата си сесия.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук