Четири села са в готовност за контрареферендум, ако Обзор бъде отделен като община
Четири села са в готовност за контрареферендум, ако Обзор бъде отделен като община, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Референдумът за обособяване на нова община с център град Обзор, който се проведе на 28 февруари, приключи при активност 75%, от които над 70% гласуваха „за“ създаването на новата административна единица. Според решението тя трябва да […]

Четири села са в готовност за контрареферендум, ако Обзор бъде отделен като община, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.

Референдумът за обособяване на нова община с център град Обзор, който се проведе на 28 февруари, приключи при активност 75%, от които над 70% гласуваха „за“ създаването на новата административна единица. Според решението тя трябва да включва град Обзор и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково. Малко след това Министерският съвет прие решението за промяната и то ще влезе в сила от деня на обнародването на Указа на президента в Държавен вестник. Жителите на четири от селата – Баня, Паницово, Козница и Емона обаче, преди дни проведоха протест срещу обособяването на новата община. Те започнаха инициатива, с която тези населени места да останат в пределите на община Несебър, съобщи организаторът Росица Ракова.

„Желаем да инициираме нов референдум с въпрос: „Подкрепяте ли предложението селата Баня, Паницово, Козница и Емона да останат в границите на община Несебър?“. Вече събрахме подписка, в която се включиха над 80% от имащите право на глас“, поясни организаторът.

Росица Ракова заяви, че до нов референдум ще се достигне, едва след като бъде обнародвано решението за обособяване на новата община, затова първият им апел е изобщо да не се достига до това. „Хората са изплашени, че могат да бъдат тласнати към неизвестното, затова правим тези паралелни действия. Толкова много неща се изказаха. Новата община Обзор не е в състояние да се поддържа себе си и останалите населени места във всеки аспект – социален, здравен, икономически и транспортен, особено в създалата се ситуация. Намираме се в тежка криза, а за села като нашите – със затихващи функции и с по-възрастно население, това би било пагобно. Нека Обзор, заедно със селата Приселци и Раковсково се отдели, но другите да останат в границите на Несебър“, каза още Ракова.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук