Проф. Анна-Мария Борисова предупреди за импотентност след COVID-19
В България има половин милион диабетици. Анализ на болни показва, че най-тежко протича вирусът при възрастни хора, мъже спрямо жени и диабетици. Това заяви пред БНТ ендокринологът проф. д-р Анна-Мария Борисова, бивш министър на здравеопазването. „Вирусът унищожава клетките на инсулин, които поддържат нормалната захар за пациентите“, обясни професор Борисова. „COVID влияе и на импотентността. Много […]

В България има половин милион диабетици. Анализ на болни показва, че най-тежко протича вирусът при възрастни хора, мъже спрямо жени и диабетици.

Това заяви пред БНТ ендокринологът проф. д-р Анна-Мария Борисова, бивш министър на здравеопазването.

„Вирусът унищожава клетките на инсулин, които поддържат нормалната захар за пациентите“, обясни професор Борисова.

„COVID влияе и на импотентността. Много млади мъже се перчат, че ще прекарат вируса – но след години могат да станат импотентни вследствие на COVID“, каза още председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

„Погрижете се за себе си. Направете така, че диабетът ви е компенсиран, а вие сте ваксиниран – така ще се спасите“, обърна се проф. Борисова към диабетиците в страната.

„Диабетиците са разколебани и не ходят от страх при лекарите си“, каза още проф. д-р Анна-Мария Борисова.

Всичко ендокринноболни трябва да се запишат и да отидат да се ваксинират. Еднакво добри са всички ваксини и еднакво подходящи за всички ендокринно болни, включително и диабетиците, бе нейният призив, отправен в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„В България имаме близо половин милион диабетици. В момента диабетиците са разколебани дали да се ваксинират и не ходят на прегледи при собствените си ендокринолози, да не говорим за болничното лечение“, каза тя.

Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените. Такава информация беше съобщена от председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Когато започва епидемията в Ухан, за 2 седмици в 2 болници приемат над 600 души с COVID-19. 20% умират, минава време и анализът установява, че роля играе възрастта и високата кръвна захар“, каза проф. Борисова.

Тя посочи и пример от Америка – в болницата „Бирмингам“ в щата Алабама за 5 месеца приемат над 25 000 лица с COVID-19. Aнализът от там показва, че болестта протича най-тежко при възрастните, при мъжете спрямо жените и при диабетиците.

„От Европа – в болницата „Сан Рафаело“ в Милано за 3 месеца са приети над 500 пациенти и от тях 27% са диабетици“, посочи още ендокринологът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук