Ню Йорк узакони марихуаната за развлекателни цели
Американският щат Ню Йорк узакони днес употребата на марихуана за развлекателни цели, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Губернаторът на Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, подписа съответния закон, одобрен от двете камари на щатското законодателно събрание, във всяка от които партията има мнозинство. Така Ню Йорк стана 15-ият от общо 50 щата в САЩ, узаконили […]

Американският щат Ню Йорк узакони днес употребата на марихуана за развлекателни цели, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Губернаторът на Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, подписа съответния закон, одобрен от двете камари на щатското законодателно събрание, във всяка от които партията има мнозинство.

Така Ню Йорк стана 15-ият от общо 50 щата в САЩ, узаконили канабиса за развлекателни цели. Неговият закон отива по-далеч от тези на други щати, като предвижда модел за социална справедливост: около 350 милиона долара ще бъдат пренасочвани всяка година, посредством данък върху продажбите в размер на 9 процента, към районите, където живеят много чернокожи и хора от латиноамерикански произход.

Смята се, че те са били най-засегнати от забраната и мерките срещу употребата на марихуана. Законът предвижда изчистване на съдебното досие на хора, осъдени за действия, които той декриминализира.

Очаква се първите магазини за продажба на канабис да отворят догодина. Законът позволява на пълнолетни, навършили 21 години, да купуват и отглеждат марихуана за лично ползване. Максималното разрешено количество, което човек ще може да притежава в американския щат Ню Йорк, с население от около 20 милиона души, е 3 унции (85 грама). Обхватът на програмата за даване на марихуана за медицински цели ще бъде разширен.

„Това историческо законодателство носи справедливост на дълго време маргинализираните общности“, изрази задоволство в комюнике губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Той освен това подчерта, че „тази нова индустрия“ ще генерира икономически растеж и ще допринесе за по-безопасната употреба на канабис.

Според властите в Ню Йорк законният бизнес с марихуана може да доведе до създаването на между 30 000 и 60 000 работни места в щата.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук