„Независимая газета“: Ще създаде ли Пекин алианс на авторитарните режими?
Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Китай и Русия се сближават, за да се противопоставят на Запада. Това беше повторение на мисъл, изразена на първата пресконференция от американския президент Джо Байдън. Вярно е, че Вашингтон смята, че става въпрос за формирането на съюз под егидата на Пекин, който ще включва не само […]

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Китай и Русия се сближават, за да се противопоставят на Запада. Това беше повторение на мисъл, изразена на първата пресконференция от американския президент Джо Байдън. Вярно е, че Вашингтон смята, че става въпрос за формирането на съюз под егидата на Пекин, който ще включва не само Руската федерация и КНР, но и други страни, които отхвърлят демокрацията. Твърди се, че КНР иска да ги обедини, доказвайки, че бъдещето на човечеството е в китайския модел на развитие, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Байдън, както подчертава The New York Times, иска да състави коалиция от демокрации. И Китай ясно заявява, че има своя собствена коалиция. Не без основание веднага след напрегнатите разговори между висши китайски и американски служители в Аляска външните министри на КНР и Русия проведоха среща, на която осъдиха намесата на Запада в делата на суверенните държави.

След това китайският външен министър Ван И отиде в Близкия изток, където се срещна с традиционните съюзници на САЩ – Саудитска Арабия и Турция, както и с Иран, с който беше подписано споразумение както за доставките на петрол, така и за политическото взаимодействие. Междувременно президентът на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин в послание до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун увери младшия партньор, че не е сам в съпротивата срещу американската диктатура. Както съобщава CNN, това беше предупреждение към Байдън да не продължава курса на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и напомняне, че Китай има огромно влияние върху Северна Корея.

Китай се позиционира като основен противник на международния ред, който Вашингтон се стреми да установи. Подобен ред не представлява волята на международната общност, казва Ван И. Заплахата на Америка да сформира коалиция срещу Китай само стимулира амбициите на Пекин да стане световен лидер за онези страни, които са против Вашингтон. Освен това Китай не само отхвърля американската критика към вътрешната си политика, но и се опитва да внесе свои собствени ценности в съзнанието на световната общност.

Джон ДеЛури, професор от университета Йонсей в Сеул, твърди, че китайските аргументи са следните: „Ние сме по-отговорна държава. Ние не сме деструктивни или ос на злото.“ В резултат светът все повече се разделя на два очевидни, макар и не напълно идеологически лагера. В същото време и Китай, и САЩ искат да привлекат повече поддръжници.

Китай от своя страна доказва, че Америка разделя света на блокове. Тази теза беше ясно очертана в обръщението на Си Дзинпин към Световния икономически форум. Той каза, че световният ред трябва да се гради върху консенсуса на много страни, а не върху гледна точка, застъпвана от една или няколко държави.

Отхвърляйки критиките към външната си политика, Пекин се застъпва за отдаване на приоритет на международни организации като ООН на световната сцена. Всъщност неговото влияние там нараства. Това показа дискусията за ситуацията в Синдзян в Съвета на ООН по правата на човека. САЩ обвиниха Китай в жестоки репресии срещу уйгурите. Въпреки това повече от 80 държави изразиха подкрепа за действията на Китай.

Ван И заяви, че е осигурил одобрението на китайската политика в Синдзян, както и поражението на дисидентите в Хонконг от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Но все пак, от гледна точка на редица американски анализатори, най-ясният символ на възникващия международен съюз под влиянието на Пекин е китайско-руското сближаване.

Перспективите за сключване на официален съюз са съмнителни, но враждебното и дори обидно поведение на Байдън към руския президент Владимир Путин и Си Дзинпин тласка Москва и Пекин към разширяване на сътрудничеството.

Като цяло обаче двата противоположни лагера се идентифицират все по-ясно.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук