Македонският министър на здравеопазването влезе в конфликт с президента заради ваксинирането
Македонският министър на здравеопазването и президентът на страната си размениха взаимни обвинения за забавянето на ваксинацията срещу Covid 19. Според някои е срам за държавата, че хиляди македонски граждани са били ваксинирани в Сърбия, за други това е солидарност, коментира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от Агенция „Фокус“. Министърът на здравеопазването Венко Филипче в […]

Македонският министър на здравеопазването и президентът на страната си размениха взаимни обвинения за забавянето на ваксинацията срещу Covid 19. Според някои е срам за държавата, че хиляди македонски граждани са били ваксинирани в Сърбия, за други това е солидарност, коментира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче в гостуването в предаването „Клик плюс” дори заяви, че президентът Пендаровски, вместо да критикува, е трябвало да участва по-активно в набавянето на ваксини. Както казва обаче Филипче, представянето на Пендаровски в тази област е нула.

„Мога да кажа, че съм разочарован, наистина, от изявлението. Мисля, че не е подходящо в тази ситуация, когато буквално целият свят води война за доставки на ваксини и всички правим всичко, което можем. Ако президентът имаше възможност и наистина имаше контакти, ето резултатите, очевидно е, че той е успял да донесе НУЛА ваксини“, заяви здравният министър Венко Филипче.

Изявлението на Филипче идва, след като президентът Пендаровски публично призна след заседанието на Съвета за сигурност, че държавата не е успяла да набави ваксини за имунизация на населението. Според него случилото се този уикенд с ваксинацията на македонски граждани в Сърбия е най-големият срам за страната.

„Вярвам, че предавам чувството на огромното мнозинство от македонските граждани, които са недоволни от това, което сме направили до момента. Снимките, които видяхме миналия уикенд в съседна Сърбия, най-добре илюстрират това. Такива изображения просто не трябва да се повтарят. Благодаря на Сърбия, разбира се, но беше срам за страната ни. Държавата просто трябва да намери начин да ваксинира своите граждани и да им осигури здравни грижи тук,“ каза президентът на РСМ Стево Пендаровски.

И докато двамата се карат, трети ги критикува. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заяви, че отговорността за кризата и хаоса е както на Пендаровски, така и на Филипче. За опозицията това е просто театрално представление за гражданите.

„Фактът, че гражданите се ваксинират в Сърбия, е доказателство за некомпетентността на Пендаровски, Филипче и цялото правителство, което вместо ваксини търсеше комисионни. Вместо да прехвърлят отговорностите си, и двамата трябва да подадат оставка. Намалете актьорството и театъра, ясни сте“, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.

Македония е една от най-изостаналите страни в региона в областта на имунизацията на населението. Сърбия, Албания, Хърватия, Словения са ваксинирали хиляди свои граждани, докато Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора са на нивото на РСМ, коментира телевизията.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук