Безумие! Разрушават част от крепостната стена на Созопол – пречела на гледката на сезонна кръчма
Част от крепостната стена на Созопол трябва да бъде разрушена по съдебно решение. Причината е, че попада в частен имот и скрива гледката към морето на собственик на заведение, съобщи БНТ. Според решението на съда крепостния зид „смущавал“ ползването на имота по предназначение, а именно като сезонна кръчма. Според решението на съда зид от 6 […]

Част от крепостната стена на Созопол трябва да бъде разрушена по съдебно решение.

Причината е, че попада в частен имот и скрива гледката към морето на собственик на заведение, съобщи БНТ.

Според решението на съда крепостния зид „смущавал“ ползването на имота по предназначение, а именно като сезонна кръчма.

Според решението на съда зид от 6 квадрата и половина, който е част от архитектурно-историческия комплекс на Южната крепостна стена и кула, ще бъде съборен, тъй като пречи на гледката на заведение.

Архитектурно-историческият комплекс „Южна крепостна стена и кула“ в старата част на Созопол бяха реставрирани преди около 8 години с европейски средства.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев отказал да застане пред камерата на телевизията. Казал обаче, че ще уважи решението на съда. Според него частта от изградената по югоизточната граница на имота стена е незаконна, а позволение за нея е дал предишния кмет на града.

Заведението е затворено и според местните хора не работи от няколко години.

Не успяхме да открием собственика, който е завел делото. Не е ясно дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи или ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.

„Далеч от реалността, в смисъл не е точно едновремешно, така да се каже. Личи си, че е съвсем ново, материалите са нови. Сега дали пречи на гледките на някои, не сме ние хората, които решаваме“, каза Евгени Чавдаров.

„Не би трябвало да се пипа стената. Тя е даденост. От много години съществува“, смята Тодор Кюмурджиев.

Решението за събаряне на стената не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Бургас.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук