Евродепутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП в Европейския парламент
11-те евродепутати от партията Виктор Орбан „Фидес“ в Европейския парламент напуснаха групата на ЕНП. Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите […]

11-те евродепутати от партията Виктор Орбан „Фидес“ в Европейския парламент напуснаха групата на ЕНП. Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата.

“Промените в правилника са насочени срещу „Фидес“ и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партия реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство – от 180 присъстващи 148 гласуваха ЗА, 28 – ПРОТИВ а 4 се въздържаха.

Промените влизат в сила от днес.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от „Фидес“ е била неминуема.

“За съжаление през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя.

ЕНП от години е в конфликт с „Фидес“ на Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на Орбан постоянно е обект на критики от страна за Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона.

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който е зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП каза пред БНТ, че е подкрепил промените в правилника.

Евродепутатът от ДСБ Радан Кънев написа във Фейсбук, че това е „предпоследната крачка по един дълъг път, по който ЕНП се движи твърде бавно, но достатъчно сигурно“. Според него резултатът показва, че изключването на „Фидес“ обединява, а не разделя християндемократите в Европа.

Евродепутатът от СДС Александър Йорданов се изказал в защита на Орбан и против промяната на правилата.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук