Ще купи ли Спас Русев Булсатком, за да обслужи незаконни интереси с държавни пари?
Задава се скрит монопол на пазара на платена телевизия и бетониране на постоянно растящите цени на мобилните услуги в ущърб на гражданите. Финансира го държавната банка ББР, в нарушение на мандата си и с парите на същите тези граждани.КОЙ контролира ББР и е дал одобрение? Бившият собственик на Виваком и настоящ член на неговия надзорен съвет – Спас […]

Задава се скрит монопол на пазара на платена телевизия и бетониране на постоянно растящите цени на мобилните услуги в ущърб на гражданите.

Финансира го държавната банка ББР, в нарушение на мандата си и с парите на същите тези граждани.
КОЙ контролира ББР и е дал одобрение?

Бившият собственик на Виваком и настоящ член на неговия надзорен съвет – Спас Русев, е пожелал да придобие Булсатком. Финансира го държавната Българска банка за развитие с колосална сума обществени средства от много над 200 милиона лева. Нищо, че ББР е създадена със съвсем друга цел – да подпомага малкия и среден бизнес. От километри мирише на далавера с държавни пари, които едва ли някога ще бъдат върнати …

Защо Спас Русев иска Булсатком и чий незаконен интерес прикрива?

Спас Русев е подставено лице на собственика на Виваком – сръбската Юнайтед Груп. След като им продаде компанията, той запази ключовата си роля като на член на надзорния й съвет – доверен човек на новия собственик. Виваком и Юнайтед Груп отдавна искат да погълнат Булсатком – най-големият независим доставчик на платена телевизия в България. Поглъщането ще осигури господстващо/монополно положение на Виваком на този пазар, а интересът на монополиста винаги е ограничаване на конкуренцията, вдигане на цените и изнудване на доставчиците на съдържание (медиите).

Антимонополното законодателство забранява подобни сделки – именно защото застрашават конкуренцията, свободния пазар и ощетяват абонатите. Сделка от такъв мащаб подлежи на одобрение от антимонополните органи на Европейската комисия, а там законът се спазва и мераците за монопол нямат шанс.

Значи, за постигане на целта трябва да се наруши законът, включително като се заобиколи Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния подставен човек Спас Русев – той ще уреди монопола, като придобие Булсатком докато се кълне, че няма нищо общо с Виваком. Сделката вече ще подлежи на одобрение не от Европейската комисия, а от нашата родна КЗК (Комисия за защита на конкуренцията). Тя едва ли ще си даде зор да разследва кой стои зад Спас Русев и дали има риск от монопол и няма да се поколебае да разреши сделка, която е подкрепена от управляващия кръг #КОЙ. Това сме го виждали многократно през годините.

Защо далаверата се финансира с държавни пари? КОЙ е наредил? България няма да получи парите си обратно!

Неприемливо и ощетяващо е тази скандална сделка да се финансира от държавна банка с обществени (с нашите) пари, заделени за нуждаещия се дребен предприемач. Частна банка едва ли би рискувала да влезе в подобен капан, като загуби както репутацията, така и парите си. А ББР едва ли някога ще си върне огромната сума, която се готви да хвърли за създаването на скрития монопол. Дори и Русев да задържи номинално Булсатком, той полека -лека ще прехвърли абонатите на Булсатком към на Виваком. Така Виваком няма да даде и една стотинка за монопола си, а финансиращата Русев банка – ББР (всички ние), ще пием една студена вода и няма да получим нищо от парите си. Спас  Русев отново ще ужили всички нас, като вероявтно източи Булсатком – коронната му дисциплина.

Защо държавна банка с мисия да подпомага малкия и средния бизнес ще финансира скрити монополни интереси? Нима за ББР основен приоритет в Covid-19 кризата не е подпомагането на закъсалия малък бизнес? Явно интереса на кукловодите на Спас Русев е по-важен от този на изстрадалите предприемачи, малки предприятия, ресторантьори, хотелиери, които крепят икономиката на плещите си.

Ясно е и, че няма как това безобразие да се случи без санкция от най-високо ниво и без одобрението на курпулентен бизнес-партньор – Делян Пеевски.

Министърът на икономиката дължи обяснение на данъкоплатците – защо ББР ще хвърли колосални обществени средства в една далавера, насочена срещу обществения интерес, вместо да ги даде на бизнеса в нужда? Защо правителството тегли нови и нови външни заеми – за да финансира далаверите на Спас Русев ли?

Въпроси към продавачите на Булсатком

Един от основните акционери в Булсатком е и ЕБВР – институционалната банка на Европейския съюз. Наясно ли е ЕБВР, че продавайки Булсатком на Спас Русев, участва в създаването на скрит монопол чрез заобикаляне на закона и в налагането на тотален контрол на медиите в България?

Наясно ли е ЕБВР, че ще бъде въвлечена в скандална сделка, финансирана от ББР в отклонение на нейния мандат да финансира малкия и среден бизнес в България? ББР вече е финансирала никому неизвестната фирма Улас Инвестмънт ЕАД, за да купи преди време част от акциите на Булсатком. В същност в търговския регистър собственик на „Улас Инвестмънт“ се води експертът по всичко Владимир Каролев.

Наясно ли е ЕБВР, че Спас Русев е подставено лице на скрити нелегитимни интереси?

И най-страшните въпроси – за свободата на словото: Как Спас Русев и Виваком ще „върнат услугата“ на Пеевски за монопола върху платената телевизия, финансиран с държавни (нашите собствени) пари?

Едните уреждат държавно финансиране на далаверата, а другите? Известни са крайно близките отношения на подчинение между Пеевски от една страна (началник) и Спас Русев и изпълнителният директор на Виваком Атанас Добрев от друга страна (подчинени). Добрев, който вече си има собствен телеком в Албания (финансиран от друга любима банка на Пеевски – ПИБ), в последните 4 години източи в полза на други лица стотици милиони от Виваком чрез неразрешени от закона сделки. Тоест, Юнайтед Груп имат изпълнителен директор на Виваком, който всъщност има друг началник! Юнайтед Груп може и да си мислят, че имат телеком, но всъщност господарят е корпулентен. 

Отговорът е очевиден: Виваком ще има скрит монопол върху платената телевизия. В замяна, всяка критична тема за властта ще бъде сваляна от телевизионен ефир и съответно от платено разпространение, или ще бъде принудена да „слушка“, ако иска да бъде излъчвана и да има приходи – перфектният механизъм за „свободата на словото“ в поробена България.

А и идват важни за оцеляване на статуквото избори, нали!

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук