„Фейсбук“ ще следи за фалшиви новини в България
Това важи и за публикациите около предстоящия парламентарен вот България и Унгария влизат в програмата за проверка на фалшиви информации и новини в социалната мрежа „Фейсбук„. На специален брифинг от компанията съобщиха, че всяка от двете страни ще има по един представител журналист, който да проверява, маркира и отсява невярната информация и фалшивите новини на […]

Това важи и за публикациите около предстоящия парламентарен вот

България и Унгария влизат в програмата за проверка на фалшиви информации и новини в социалната мрежа „Фейсбук„. На специален брифинг от компанията съобщиха, че всяка от двете страни ще има по един представител журналист, който да проверява, маркира и отсява невярната информация и фалшивите новини на местния пазар, предаде bTV.

Програмата за проверка на факти на територията на Европа е под егидата на „Франс прес“, като местните представители ще разполагат с пълните ресурси както на агенцията, така и на „Фейсбук„.

И двамата представители в България и Унгария преминават специална сертификация на института „Пойнтър“, която се подновява на годишна база. Те трябва да спазват и определени правила при работа като прозрачност на финансирането и методологията, честна и безпристрастна оценка на фактите.

На въпрос на bTV как това ще повлияе на предстоящата предизборна кампания и парламентарни избори през април, от „Фейсбук“ заявиха, че правилата им не позволяват проверка на директна реч на политически фигури.

В обсега на проверяващия у нас ще е всичката информация за изборите и, където тя е невярна или фалшива, ще се взимат съответните мерки като маркиране, ограничаване на разпространението и други.

От „Фейсбук“ уточниха, че ако български политик по време на кампанията или изборите сподели в социалната мрежа новина или данни, които вече са маркирани като фалшиви, това ще бъде видимо за всички останали потребители.

От компанията добавиха още, че нямат практика да споделят данни за конкретни потребители кой колко фалшиви новини или дезинформация е публикувал в социалната мрежа.

„Щастливи сме да стартираме нашата програма за проверка на съдържанието в България с AFP. Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа“, заяви Якоб Туровски, ръководител на отдел „Обществени политики“ във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

„След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента“, заяви Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Върху какво се концентрира fact-checking програмата

Фокусът на програмата е върху откриването и справянето с бързо набиращото популярно фалшиво съдържание, особено откровените измами, които не се базират на никакви факти. Партниращите проверители на факти приоритизират доказуемо неверни твърдения, особено такива, които са популярни и важни за хората.

Тази проверка важи за всякакъв тип съдържание, включително снимки и видеа. 

Стратегията на „Фейсбук“ за спиране на дезинформацията и фалшивите новини е свързана с няколко неща.

От компанията премахват акаунти и съдържание, които нарушават стандартите на социалната мрежа. Ограничава се разпространението на такова съдържание, така че по-малко хора да го виждат.

Потребителите се информират, като им се предоставя повече контекст, така че те сами да решат какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук