Проф. Леандър Литов: 7 месеца не сме получавали финансиране за лекарството ни срещу COVID
Tова забавя много работата на екипа от учени „Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат„. Това каза пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, който ръководи екип от учени, работещи по откриването на […]

Tова забавя много работата на екипа от учени

Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат„. Това каза пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Covid-19.

Той обясни, че 7 месеца не са получавали финансиране и това забавя много работата им:

Правителството навреме реагира на предизвикателството и през май беше обявен конкурс, който се проведе в стегнати срокове. Беше осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени. Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд „Научни изследвания“. Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса – б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства„.

Проф. Литов подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено.

Работим в две направления – ще се опитаме да блокираме два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа – да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се подтисне т.нар. цитокинова буря. Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря, Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход„.

Интервюто на Георги Марков с проф. Леандър Литов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук