Хуан Карлос I плати данъците си в размер на 4,4 млн. евро с пари назаем
Хуан Карлос I, абдикирал от испанския престол през 2014 г., е заел пари от приятели и предприемачи, за да изплати 4,4 милиона евро данъци в Испания, съобщи “Ел Паис”. Според информацията, познати на бившия държавен глава са подписали договори за заем, включително в присъствието на нотариус, за да избегнат правни проблеми. Тази формула е избрана, […]

Хуан Карлос I, абдикирал от испанския престол през 2014 г., е заел пари от приятели и предприемачи, за да изплати 4,4 милиона евро данъци в Испания, съобщи “Ел Паис”.

Според информацията, познати на бившия държавен глава са подписали договори за заем, включително в присъствието на нотариус, за да избегнат правни проблеми. Тази формула е избрана, за да се помогне на Хуан Карлос I, тъй като евентуално дарение би довело до необходимост от плащане на данъци в размер до 40%. Въпреки че първоначално в списъка на доброжелателите е имало повече от 30 души, в крайна сметка бройката им била намалена на около 10. Отпусналите средства на почетния крал не искат имената им да се разкриват.

Всички договори за заем посочват лихвения процент (който може да бъде 0%) и датата на погасяване на дълга. Както уточнява изданието, последната точка е противоречива, като се има предвид, че Хуан Карлос I е на 83 години и не може да бъде държан отговорен за дългосрочен заем, освен ако след смъртта му наследниците му не поемат плащането.

Адвокатът на бившия държавен глава потвърди, че почетният крал е изплатил просрочените данъци в размер на 4,4 млн. евро. Според “Ел Паис” това е недеклариран доход, чийто общ размер надхвърля 8 млн. евро и включва разходи за полети с частни самолети, които до 2018 г. са били заплащани от бившия държавен глава от фонда на негов роднина.

Според вестник “Ел Мундо” Хуан Карлос I е изплатил дълга си само за онези години, когато той вече не е бил покрит от имунитета на държавен глава след абдикацията си. По-специално подадената декларация се отнася за 2014-2018 г. Според вестника фондацията е плащала за частните полети на Хуан Карлос I от 2006 г. насам.

На 9 декември миналата година почетният крал вече плати в Испания просрочени данъци за периода от 2016 до 2018 г. в размер на повече от 678 000 евро.

На 3 август миналата година стана официално известно, че Хуан Карлос I, който беше държавен глава от 1975 до 2014 г., е информирал сина си, крал Филип VI, за решението си да напусне страната. Съобщено бе, че той се намира в ОАЕ.

Източник БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук