САЩ разсекретиха взривоопасен доклад, според който Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Кашоги
Съединените щати разсекретиха взривоопасен разузнавателен доклад, според който саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Джамал Кашоги, американски писател, чиято смърт през 2018 г, предизвика възмущение, съобщава Би Би Си. Според документа, публикуван от администрацията на президента Джо Байдън, принцът е одобрил план за залавяне или ликвидиране на жертвата, която живееше в Съединените […]

Съединените щати разсекретиха взривоопасен разузнавателен доклад, според който саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Джамал Кашоги, американски писател, чиято смърт през 2018 г, предизвика възмущение, съобщава Би Би Си.

Според документа, публикуван от администрацията на президента Джо Байдън, принцът е одобрил план за залавяне или ликвидиране на жертвата, която живееше в Съединените щати.

За първи път САЩ нарекоха саудитския принц „убиец”, нeщo, коетo тoй oтричa.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., се казва в документа.  Според принца Kашоги бил „заплаха за кралството“.

59-годишният журналист влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., след което бива убит и разчленен.

„Престолонаследникът гледа на Кашоги като на заплаха за кралството и широко подкрепя използването на насилствени мерки, ако те са необходими, за да бъде заглушен гласът му“, се казва в доклада.

Информацията идва в момент, в който президентът Джо Байдън се стреми да прекрои отношенията на САЩ със Саудитска Арабия след годините, в които администрацията на Тръмп игнорираше нарушенията на човешките права в кралството, припомня CNBC.

Частично редактираният документ на Националното разузнаване, публикуван в петък, цитира контрола на бин Салман върху вземането на решения в Саудитска Арабия, както и участието на ключови съветници на принца в операцията, убила Кашоги – опонент на кралското семейство. “От 2017 г. престолонаследникът упражнява абсолютен контрол върху агенциите за сигурност и разузнаване на Кралството, което прави много малко вероятно саудитските служители да са извършили подобна операция без разрешението на престолонаследника“, се казва в доклада.

Убийството бе извършено в саудитското консулство в Истанбул, където Кашоги е бил подмамен.

Cлeд изчeзвaнeтo нa Джaмaл Хaшoги, в прoдължeниe нa дни Caудитcкa Aрaбия oтричaшe, чe в кoнcулcтвoтo e билo извършeнo убийcтвo. Пo-къcнo, пoд външния нaтиcк, Caудитcкa Aрaби признa зa убийcтвoтo, нo cпoрeд вeрcиятa нa Рияд тo e извършeнo бeз знaниeтo нa Мoхaмeд бин Caлмaн.

Очаквано американският президент Джо Байдън зае по-твърда позиция от предшественика си Доналд Тръмп по отношение на върховенството на закона в Саудитска Арабия.

Очаква се Вашингтон да отмени оръжейни сделки, които предизвикват безпокойство за спазването на човешките права и да сведе бъдещи оръжейни продажби до отбранителни средства.

Съединените щати ще забранят влизането в страната на чужденци, които заплашват дисиденти, и незабавно ще наложат ограничения върху 76 саудитци заради жестокото убийство на журналиста Джамал Кашоги, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Министерството на финансите въведе санкции срещу бившия зам-ръководител на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия ген Ахмед Асири, който е сред най-близките помощници на престолонаследника Салман.

В черния списък е включено и елитното подразделение на националната гвардия, което охранява и се подчинява директно на престолонаследника. Според американското разузнаване то е замесено в убийството на Кашоги.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук