Между 3 и 5% от хората по света никога няма да се заразят с КОВИД-19
Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, която предотвратява развитието на болестта Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като предполагат кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват. При някои пациенти COVID-19 минава много леко и те са устойчиви на него. Изследователи […]

Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, която предотвратява развитието на болестта

Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като предполагат кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват.

При някои пациенти COVID-19 минава много леко и те са устойчиви на него. Изследователи вече са установили връзка между нулева кръвна група и отрицателен резус фактор и по-малък риск от тежко заболяване. Учените предполагат, че хората с определени кръвни групи могат сами да си създадат антитела, но точната връзка все още остава неясна, предава bTV.

Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, подобна на тази при ХИВ, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите кръвни клетки. Подобно изменение на човешкия геном се среща едва при около 1% от населението.

Между 3 и 5% от всички хора по света никога няма да се заразят с коронавирус. Причината са генетични маркери на устойчивост, твърдят учени от различни държави, които изследват човешкия геном.

„При 100% ваксинирано население 3-5% не реагират по никакъв начин. Част от хората могат така да мутират по отношение на рецептора, че вирусът да не може да проникне“, казва проф. Атанас Чорбанов, директор на Департамент „Имунология“ В Института по микробиология към БАН.

Проф. Чорбанов обясни и защо докато едни не се заразяват, други са по-уязвими на COVID-19.

„Мутации в тези гени правят така, че да се произвежда недостатъчно количество интерферон тип 1, който е основа за бърза реакция на имунната система спрямо съответния вирус“, казва ученият.

В клиничните проучвания участват 100 двойки, при които единият се разболява, но партньорът не се заразява. Проф. Ива Угринова от „Пирогов“ се среща с вируса безсимптомно.

„Имам антитела, доста добър титър и засега няма да се ваксинирам. Интересен случай е една наша колежка, която се падаше непрекъснато с някой позитивен, тя не се разболя“, разказва проф. Угринова.

Докато разговаряме, разбираме, че PCR тестът на дъщерята на д-р Угринова е положителен, след първа доза на ваксината и след отрицателен антигенен тест.

„Оказа се, че се е заразила, преди да си постави ваксината, но антигенния тест не я е засякъл. Това е особен случай, не мисля, че тя е изключение, допускам, че има много такива хора“, казва проф. Угринова.

Тепърва в гените ни учените ще търсят отговори на още загадки. Имунолози от България участват в изследване на 200 пациенти – мъже и жени, които леко, средно и тежко са боледували от COVID-19.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук