Първан Симеонов: Страната ни се справя с пандемията, но хората ще го осъзнаят след години
Страната ни се справя с пандемията, но хората ще го осъзнаят след години. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. По думите му за разлика от първия етап, във втория обществото не бе мобилизирано, а мерките предизвикваха противоречиви мнения. Това доведе до очакваните проблеми и […]

Страната ни се справя с пандемията, но хората ще го осъзнаят след години. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

По думите му за разлика от първия етап, във втория обществото не бе мобилизирано, а мерките предизвикваха противоречиви мнения.

Това доведе до очакваните проблеми и висока смъртност, обясни той. Сега нещата изглеждат доста по-добре, каза социологът и добави, че тенденцията на вируса се е пречупила по естествен път още в средата на ноември. Паниката не е надделяла. 84% от хората са се събирали с други хора по време на празниците, наблюдава се нетърпеливост към социализация, каза още социологът.

„Нещо повече, през празниците имаше усещане за прекомерен спад, което притъпява сегашното усещане за спад. Мнозина ще кажат, че сега такъв няма, но според мен той не е спрял, а просто през празниците е бил прекомерен. Сега нещата се връщат към нормалното темпо на спадане. Знаете, че през празниците най-вероятно не е имало кой знае колко активна регистрация на случаи и смърт, както си личи. В момента нещата в България изглеждат по-добре. Страната ни и сега се справя, но нека изчакаме цялостния ефект, който ще е ясен след години. Притеснява ме липсата на темпо при ваксинирането, но дано и за това бъда опроверган с времето“, каза той.

Според Първан Симеонов обществото отдавна очаква смекчаване на противоепидемични мерки. Обещаното отваряне на 21 декември бе подкрепено от обществото, но бе отложено, припомни той и коментира, че това, което спира обществения гняв, е намаляването на броя на заразените.

Мерките имат смисъл и България продължава да се справя по-добре от редица европейски държави, а българското общество се научи да живее с вируса, подчерта Първан Симеонов.

Ваксините трябва да са светлина в тунела, а не нов, по-светъл тунел. Липсата на ясна перспектива няма как да вдъхва оптимизъм, добави социологът.

„Според мен няма съмнение, че част от голямата смъртност в България се дължи не на това, че сме непослушни и не си стоим вкъщи, както ни обясняват от екрана, а на това, че имаме кофти здравна система. Така си мисля, може и да греша. Първото нещо не трябва да е да ни казват: „стойте си вкъщи, а ние ще видим, ще видим, ще видим…“, а да се извинят за това, което се налага на българските граждани, да дадат ясен хоризонт на тема ваксиниране и да обещаят реформа в здравната система. Опасявам се, че заради недъзи в системата обществото плаща цена и му се вменява вина. Ваксините трябва да са светлината в тунела, а не нов, по-светъл тунел, защото те ни казваха да стоим така, докато дойде ваксинирането и то дойде, но аз не виждам високи темпове, дори напротив. Виждам, че сега някакви хора намират причина България да продължава да стои полузатворена. Това е парадокс“, коментира той.

Необходимо е емпатично лидерско отношение от властта, защото хората могат да изглеждат примирени, но могат и да си отмъстят на следващите избори, каза още Първан Симеонов и обърна внимание, че не трябва да се прекалява с ограничаването на правата на хората.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук