Красимир Ципов: Работим усилено и в правилната посока по отношение на намаляване риска от бедствия
Работим усилено и в правилната посока по отношение на намаляване риска от бедствия. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов в отношение към изслушването в парламента на четиримата министри за влошената метеорологична в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Красимир Ципов благодари на министрите, които бяха изслушани днес и които представиха обобщена информация […]

Работим усилено и в правилната посока по отношение на намаляване риска от бедствия. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов в отношение към изслушването в парламента на четиримата министри за влошената метеорологична в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Красимир Ципов благодари на министрите, които бяха изслушани днес и които представиха обобщена информация за бедствията на страната и за предприетите мерки.

„В рамките на този мандат, уважаеми народни представители, ние изпълнихме голяма част от приоритетите, заложени в рамката за намаляване на риска от бедствия, която е приета в края на 2015 г. на Организацията на обединените нации. Стартът беше даден с едни изключително сериозн ипромени в закона за защита при бедствия от края на миналия мандат на Министерски съвет. Тези промени прецизираха правомощията на всички компетентни органи в частта защита при бедствия и най-вече акцентът беше поставен на превантивните дейности и планирането, тъй като до приемането на тези промени, много от компетентните органи не припознаваха своите ангажименти, които им бяха възложени чрез закон“, каза още Ципов.

Той уточни, че през 2018 г. е приета нова национална стратегия за намаляване риска от бедствия.

„Тази стратегия се оценява от Световната банка и към настоящия момент предварителните оценки са положителни и ние от ГЕРБ смятаме, че тази законова и стратегическа рамка показа своите резултати, когато се случват определени бедствия. В случая станахме свидетели на наводнения. Виждаме, че все по-добре си взаимодействат компетентните органи с една единствена цел да бъдат запазени животът и здревето на българските граждани и от друга страна да бъдат преодолени последствията от тези бедствия“, допълни още Ципов.

По думите му сега много по-бързо общините след заявки получават средства за строително-монтажни работи.

„Със сигурност сме пропуснали да свършим и нещо друго полезно, но смятаме, че посоката е правилна и с приемането на останалото законодателство от страна на компетентните органи, ангажирани с тази държавна политика“, допълни още Красимир Ципов.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че поради сериозните бедствия и сериозните промени в климата, все по-трудно става да има една бърза и адекватна реакция, доколкото тези български гражданиь които са изпаднали в нужда, да получат всичко, което им е необходимо.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук