Изборите ще бъдат на 4 април 2021 година
Парламентарните избори ще са на 4 април  Указ за това е подписал днес държавният глава Румен Радев. Това е една седмица след първата възможна дата, обяви той в свое обръщение към народа от „Дондуков“ 2. Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали. Във време, в което институциите се […]

Парламентарните избори ще са на 4 април 

Указ за това е подписал днес държавният глава Румен Радев. Това е една седмица след първата възможна дата, обяви той в свое обръщение към народа от „Дондуков“ 2.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали. Във време, в което институциите се изпразват от подкрепа и се сриват като пътищата, изборите придобиват особено значение, започна Радев.

От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, за прозрачни избори. Макар отдавна да бе известно, че изборите ще са в условията на пандемията, никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки, критикува държавният глава.

Радев благодари на тези, които са се отзовали на поканата му за консултации. Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, категоричен бе той. И поиска държавата да предостави лични предпазни средства както за изборната администрация, така и за всеки, който отиде до урните.

Президентът поиска и промени в Изборния кодекс, не само свързани с вота на хората под карантина, но и гласуване по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение на броенето, премахване на ръчното броене на машинния вот. Доводите, че промени в изборния закон не се правят в последния момент неведнъж са били пренебрегвани, когато партиите са имали интерес. Очаквам да го направят и сега, когато е в интерес на гражданите, каза държавният глава. Според него на пандемията трябва да се гледа и като на възможност, защото в нея са взети дълго отлагани решения.

Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване, каза още Радев. И поиска и актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива и на „Информационно обслужване“.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, категоричен бе Радев. Затова бил необходим легитимен парламент и активно и адекватно правителство.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук