Експонати на Русенския музей разказват за риболова по река Дунав
Експонати на Русенския музей разказват за риболова по река Дунав. Те са подредени във витрина в сградата на културната институция, съобщиха оттам. Показани са десет експоната, сред които такъми за риболов от региона на Лом, въже за кльонк за сом от с. Ряхово, кармаци за лави – куки за ловене на есетри, от региона на […]

Експонати на Русенския музей разказват за риболова по река Дунав. Те са подредени във витрина в сградата на културната институция, съобщиха оттам.

Показани са десет експоната, сред които такъми за риболов от региона на Лом, въже за кльонк за сом от с. Ряхово, кармаци за лави – куки за ловене на есетри, от региона на гр. Мартен. Интерес предизвиква поплавък – звънец, изработен от шоколадово „корекомско“ яйце, капачка от електрически предпазител и коркова тапа, от блатото Орсоя.

Показани са и уреди за подмамване на сом, познати като кльонк или бакало – купени от Унгария, и саморъчно изработен – от региона на Видин.

Чрез витрината Русенският музей илюстрира постоянния си изследователски интерес към темата за културното наследство на рибарските общности. Планира се и изложба за рибарите от Лом и Орсоя, предвидена в проекта на сдружението „Европейски пространства 21“, съвместно с музея в Лом.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук