Ваксинират с първите дози от Moderna само в София
След като дойде по-голямото количество на 25 януари, тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната, каза здравният министър „Получихме първата доставка на втората ваксина в България – тази на „Модерна“. В момента тя се съхранява в хладилник, който поддържа температура от минус 20 градуса. От утре сме създали логистика за започване на […]

След като дойде по-голямото количество на 25 януари, тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната, каза здравният министър

Получихме първата доставка на втората ваксина в България – тази на „Модерна“. В момента тя се съхранява в хладилник, който поддържа температура от минус 20 градуса. От утре сме създали логистика за започване на ваксинацията с нея“.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на първите 2400 дози от препарата, предава bTV.

Тъй като дозите са изключително малко, те ще бъдат разпределени само за РЗИСофия. Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места. След като дойде по-голямото количество на 25 януари – 4000 дози, тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната“, уточни той.

Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от тази на „Пфайзер“. Българската държава участва и в това споразумение. Индикативните количества към днешна дата са близо 2,9 милиона ваксини, така че вече имаме спокойствието, че ще имаме достатъчно ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на „АстраЗенека“. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 милиона“, обясни още здравният министър.

Ваксините на „Модерна“ ще бъдат транспортирана до РЗИСофия със стандартния транспорт, който ще бъде осигурен от „Бул био“. Той не изисква специален температурен режим, уточни Ангелов. От 2 до 8 градуса ваксината може да се съхранява 30 дни.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук