Главен комисар Николов: Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка
„Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка“. Това каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той потвърди, че постепенно се успокоява обстановката в Столична община, област София и Пернишка област: „Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. […]

„Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка“. Това каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той потвърди, че постепенно се успокоява обстановката в Столична община, област София и Пернишка област:

„Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там“.

По думите му свлачища и срутища създават много работа на Пътното управление.

„Съсредоточили сме усилията си да наблюдаваме критичните места на реките Марица, Тунджа и Арда, както и на някои малки реки в Бургаско, които всяка година създават проблеми“, подчерта гл. комисар Николов.

Той посочи, че 17 язовира, стопанисвани от „Напоителни системи“ и достигнали 80% от своя обем, се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението:

„НЕК стопанисва най-големите язовири, три от тях се изпускат – „Студена“, „Студен кладенец“ и „Цанков камък“. За язовирите „Кърджали“ и „Ивайловград“ и „Студен кладенец“ са предупредени съседните страни“.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи за получен сигнал за преливащ язовир в община Средец и към мястото пътува екип на дирекцията.

Снежина Динева, директор на „Напоителни системи“, заяви в предаването „Нещо повече“, че всички язовири разполагат с необходимия обем за поемане на високи вълни:

„Общата запълняемост на язовирите в цялата страна е около 35%. Няма преливащи от значимите язовири“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук