ВАС отхвърли жалбата на кандидат, отстранен от процедурата на ЦИК за доставка на машини за гласуване
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата против решение на ЦИК от 16 януари 2020 г., с което консорциумът „Български машини за гласуване“ е отстранен от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване, съобщиха от съда. Решението по административното дело е окончателно и не подлежи на […]

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата против решение на ЦИК от 16 януари 2020 г., с което консорциумът „Български машини за гласуване“ е отстранен от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на машини за гласуване, съобщиха от съда.

Решението по административното дело е окончателно и не подлежи на обжалване, което означава, че избраната фирма – „Сиела Норма“, която беше определена от ЦИК за изпълнител на обществената поръчка, вече може да сключи договора за доставката им преди вота през пролетта, пояснява „Правен свят“.

Комисията на ЦИК, сформирана за избор на изпълнител, е констатирала, че към крайния срок за представяне на офертите фирмите „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Аисист“ ЕООД са участници в две различни обединения. Поради това комисията е предложила на възложителя да отстрани на основание чл. 107, т. 6 от Закона за обществените поръчки „Български машини за гласуване (БМГ)“ с участници в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „Български машини за гласуване“ (ДЗЗД) с членове в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД.

Съобразно императивното правило на чл. 107, т. 5 от ЗОП възложителят отстранява лицата, което са нарушили забраната по чл. 101, ал. 10 от Закона за обществените поръчки. В случая към крайния срок за подаване на заявленията за участие в процедурата юридическите лица „Български машини за гласуване“ ЕООД и „АИСИСТ“ ЕООД са участници в две различни обединения подали такива заявления.

Според върховните съдии е неоснователно твърдението на жалбоподателя, че заявлението за участие в процедурата от 29 ноември 2020г. е подадено само от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е приложен Договор за учредяване на сдружение под формата на гражданско дружество „Български машини за гласуване“ от 29 ноември 2020г. с участници „Български машини за гласуване“ ЕООД, „АИСИСТ“ ЕООД и проф. д-р И. Иванов, както и че при подаване на заявлението подписалият го И. Иванов е декларирал, че „участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка заедно с други икономически оператори“. Отделно от горното, подаването на заявлението от името на ДЗЗД „Български машини на гласуване“ чрез участника в него И. Иванов се потвърждава и в молбата-уточнение от 09 декември 2020г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за обстоятелството, че това заявление не е оттеглено в срока по чл. 101, ал.7 ЗОП.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук