Атина настоява за въвеждането на европейски сертификат за ваксинация
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е писал до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с настояване за въвеждането на сертификат за ваксинация срещу коронавируса, който да улесни пътуванията между страните-членки на ЕС, съобщават Politico и Агенция „Фокус“. Съобщава се, че гръцкото правителство е предложило въвеждането на сертификат от Европейския съюз за „улесняване на […]

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е писал до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с настояване за въвеждането на сертификат за ваксинация срещу коронавируса, който да улесни пътуванията между страните-членки на ЕС, съобщават Politico и Агенция „Фокус“.

Съобщава се, че гръцкото правителство е предложило въвеждането на сертификат от Европейския съюз за „улесняване на свободата на движение на лица, които са били ваксинирани срещу COVID-19″, се казва в писмото, видяно от редакцията на Politico.

„Спешно е да се приеме общо разбиране за това как трябва да бъде структуриран сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет във всички държави-членки“, пише Мицотакис, който се надява да повдигне въпроса на срещата на върха на ЕС на 21 януари. Той добавя, че макар че подобен процес „може да звучи като нещо просто… дългият опит, който имахме при разработването на общ PLF [формуляр за локация на пътници] ни показа, че има спешна нужда от мобилизация на високо равнище в целия ЕС, за да се придвижат нещата“.

„Осигуряването на възможно най-бързото възстановяване на свободата на движение… е по необходимост основен приоритет за всички нас“, казва Мицотакис и добавя, че Гърция „няма да направи ваксинацията задължителна или да я превърне в предпоставка за пътуване, но лица, които са били ваксинирани, трябва да могат да пътуват свободно“.

Сертификатът, по думите на гръцкия премиер, „ще даде положителен стимул за гарантиране, че гражданите биват насърчавани да се ваксинират“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук