Проф. Илко Гетов: Трябва да издържим, поне до края на февруари
Мерките не трябва да се разпускат до масовото ваксиниранене „Мерките не би трябвало да се разпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Мерките дават резултат – след празниците отчитаме тотално намаление на положителните проби, трябва още малко да издържим, поне до края на февруари“  Това посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Илко Гетов, представител […]

Мерките не трябва да се разпускат до масовото ваксиниранене

„Мерките не би трябвало да се разпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Мерките дават резултат – след празниците отчитаме тотално намаление на положителните проби, трябва още малко да издържим, поне до края на февруари“ 

Това посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Българският имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с останалите държави от ЕС. Според него поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план. Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви проф. Илко Гетов.

България вече получи две пратки от ваксините на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVOD-19. Днес трябваше да пристигнат и първите ваксини на „Модерна“, но доставката се отложи за сряда.

„Съветвам всички български граждани, които имат намерение да се ваксинират, да прочетат внимателно пълната информация за двете ваксини. Тя публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването“, отбеляза проф. Илко Гетов.

„Двете ваксини са с едно и също международно непатентно наименование, имат един и същи механизъм на действие. Базират се на технологията на информационната РНК. Това, което е важно е, че те се различават по фармацевтично технологичните си характеристики“, обясни той.

Проф. Илко Гетов съобщи, че от днес има разрешение от Европейската агенция по лекарствата да се извличат 6 дози от флакона на „Комирнати“ – ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това ще позволи още хора да бъдат ваксинирани, отбеляза той.

„Ваксината на „Комирнати“ е разрешена за използване от лица над 16 години, а на „Модерна“ – над 18, но тъй като в следващия ваксинационен етап са включени учителите и хората от домовете за възрастни, това не би повлияло на правото на избор“, според проф. Илко Гетов.

Той припомни, че съхранението на ваксините също се различава. „Обемът на дозата също е важен, както и дните, в които се поставят. Не по-малко от 21 дни трябва да има между двете дози за „Комирнати“ и не по-малко от 28 дни при ваксината на „Модерна““, обясни той.

По думите му категорично трябва да се слагат по две дози, защото те осигуряват необходимия имунитет.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук