Данъчните вече по-лесно ще ловят нелегалните онлайн търговци
Влязоха в сила нови правила за пощенските оператори В НАП получават информация за пратки към чужбина Плащат налог от 15% Данъчните по-лесно ще ловят нелегални онлайн търговци. От 2021 г. те вече ще получават данни от пощите и куриерските фирми за изпратените пратки към чужбина. Ако човек изпрати колет с подаръци за роднина зад граница, […]

Влязоха в сила нови правила за пощенските оператори

В НАП получават информация за пратки към чужбина

Плащат налог от 15%

Данъчните по-лесно ще ловят нелегални онлайн търговци. От 2021 г. те вече ще получават данни от пощите и куриерските фирми за изпратените пратки към чужбина. Ако човек изпрати колет с подаръци за роднина зад граница, не дължи данъци. Но ако пусне 300 пратки към адреси в чужбина очевидно става въпрос за търговска дейност и трябва да плати данъци, пише в.Труд.

Досега от НАП получаваха информация от куриерските фирми за извършените доставки от тях с наложен платеж в рамките на страната. Така получаваха доста ясна картина за това какъв оборот прави даден човек или фирма с продажби в страната. Сега ще получават данни и за пратки към чужбина.

При онлайн продажби към клиенти в чужбина плащането често става по банков път. След като в НАП получат информация за броя на изпратените пратки от даден човек към чужбина лесно може да поискат от банките информация за постъпилите суми по сметките му. Освен това при попълване на формуляра за изпращане на колет на адрес в чужбина човек може да посочи каква е приблизителната му стойност, като тази информация също ще пристига в НАП. Разбира се, човек може да посочи занижена стойност или да напише, че вещите са подарък, но като засекат информацията от пощите и куриерските фирми с тази от банките, от НАП ще могат да установят какви данъци дължи онлайн търговецът.

Ако човек продава старите си вещи, той не дължи данъци, без значение какъв оборот реализира. Например, може да продаде скъпи фотоапарати, компютри, домакински уреди, бижута или спортни уреди, като колело или ски, и не дължи никакви налози. Но ако човек действа като търговец, т. е. купил е стоки или ги изработва с цел продажба и реализиране на печалба, трябва да плаща данъци. В случая няма значение дали е регистриран като едноличен търговец, или не. Т. е. хората, които извършват търговия чрез интернет, трябва да платят данък върху реализирания доход като едноличен търговец в размер на 15%. През миналата година хиляди хора получиха писма или обаждане от НАП с напомняне да платят налозите си, за да не се стига до ревизии и налагане на глоби.

Съвет от експерти

Регистрирайте дейността си

Признават разходите с фактури

Хората, които извършват онлайн търговия, е най-добре да се регистрират като еднолични търговци, съветват данъчни експерти. Така те ще могат да приспадат от получените доходи всички направени разходи за дейността си – за покупка на стоките или материалите, за транспорт и т. н. И ще плащат данък от 15% само върху реално реализирания доход от дейността. Ако човек не е регистриран като едноличен търговец, но продава стоки в интернет, при попълване на данъчната си декларация също може да намали облагаемия си доход с разходите за покупка на стоките, за които има фактура. Но най-чистият пред закона подход е да се регистрира като ЕТ или друга търговска фирма. Така ще трябва да води счетоводство, но ще може да приспада от доходите си разходи за интернет, за бензин и части за служебна кола и т. н.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук