Българите в чужбина от разговора с Радев – активисти на ДБ и членове на Стратегическия съвет (ВИДЕО)
Основните представители на българските организации в чужбина, които участваха в днешния видеоконферентен разговор с президента Румен Радев, се оказаха активисти на „Демократична България“ и членове на президентския Стратегически съвет. В него участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова и главният секретар на администрацията на „Дондуков“ 2 Димитър Стоянов. Общо 15 човека от осем държави се включиха в […]

Основните представители на българските организации в чужбина, които участваха в днешния видеоконферентен разговор с президента Румен Радев, се оказаха активисти на „Демократична България“ и членове на президентския Стратегически съвет.

В него участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова и главният секретар на администрацията на „Дондуков“ 2 Димитър Стоянов.

Общо 15 човека от осем държави се включиха в разговора с Румен Радев, който продължи над 2 часа и 22 минути.

Основните говорители бяха преподавателят по икономика от Виена Атанас Пеканов, който е член на Стратегическия съвет при президента, журналистката Мария Спирова от Лондон, която бе кандидат за евродепутат на „Демократична България“, Красимир Гаджоков, също активист на партията на Христо Иванов от Канада, организаторката на протести срещу правителството през лятото в Европа Мариана Де Мео и Лидия Тенева от Канада, която се изявява и като основен събеседник в телевизията на Слави Трифонов „7/8“.

Те поискаха въвеждане на гласуване по пощата, за което вече ЦИК каза, че е нужна голяма промяна в Изборния кодекс и няма време за въвеждането.  Според Атанас Пеканов България трябва да се стреми към гласуването по пощата, каквото е регламентирано отдавна в Австрия.

Журналистката Мария Спирова от ДБ, която живее в Англия, настоя за дистанционно гласуване. „Не може при една от най-големите общности от 200 000. души да не може да се гласува дистанционно“. Тя предложи бюлетините да се докарват с  дипломатическата поща. Влед излизането на Великобритания от ЕС на Острова ще могат да се  отворят само 35 секции, кот ще доведе до голямо струпване на хора едно място и трудно ще се намерят доброволци за секционните избирателни комисии. 

 Лидия Тенева от Канада поиска ЦИК трябва да направи подробен анализ защо само 108 000 българи в чужбина са гласували на последните избори. И тя поиска гласване по пощата като обясни, че на последните избори в Канада по пощата били гласували 67% от хората.  

Българите в чужбина, които се включиха в разговора с Радев, дадоха още предложения, които обаче няма как да бъдат включени в Изборния кодекс, тъй като вече няма време.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук