Цветозар Томов: Нужни са промени в Изборния кодекс, за да не бъдат лишени хора от право на глас
„Нужни са промени в Изборния кодекс“, заяви пред БНР социологът Цветозар Томов. „Добре е депутатите да поставят на масата Изборния кодекс и да внесат промени в него, но да не решават само проблемите с гласуването на карантинираните, а целия комплекс въпроси, свързани с влиянието на пандемията върху българските избори, а и въпроси, които от години […]

„Нужни са промени в Изборния кодекс“, заяви пред БНР социологът Цветозар Томов.

„Добре е депутатите да поставят на масата Изборния кодекс и да внесат промени в него, но да не решават само проблемите с гласуването на карантинираните, а целия комплекс въпроси, свързани с влиянието на пандемията върху българските избори, а и въпроси, които от години се поставят – примерно, със създаването на изборен регистър в страната,“ коментира бившият ен на ЦИК.

Според него тези промени трябва да се направят в кратки срокове, защото, когато и да бъде датата на изборите, времето до вота е малко.

„Ако тези неща не се свършат, множество хора реално ще бъдат лишени от конституционното си право на глас при сега действащия Изборен кодекс“, заяви той.

По думите на бившия член на ЦИК трябва да има възможност за дистанционно гласуване по пощата за карантинираните гласоподаватели, но и за българите в чужбина.

Той подчерта, че има възможност заради пандемията да се стигне до ниска избирателна активност, а това да доведе до политически резултат, който не отразява обществените настроения:

„Другият риск е свързан с възможността провеждането на изборите да доведе до тласък в пандемията, много хора да се разболеят в резултат на изборите. Това се случи във Франция миналата година, при първата вълна на епидемията“.

Томов беше категоричен, че за да не се стигне до тези рискове, трябва да бъде създаден разумен протокол за действие на избирателните комисии, който да гарантира и тяхната сигурност, и на гласуващите хора.

Социологът заяви, че подкрепя насрочването на изборите на възможно най-късната дата, за да бъде времето по-топло и да има повече възможности за проветряване на помещенията, а за карантинираните гласоподаватели да се създадат секции на открито.
Цветозар Томов предложи провеждането на изборите да бъде в два дни, но не последователни, а през две седмици, за да може така да бъде възможно гласуването на карантинираните хора. Той подчерта, че за това също е необходима промяна в Изборния кодекс.

„Здравето на хората би трябвало да е по-важно от провеждането на едни избори, колкото и да е важно да се произведат те навреме“, заключи социологът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук