Шеф в „Модерна”: Ваксината е ефикасна и за хората в рисковите групи
Европейската агенция на лекарствата одобри прилагането на ваксината на „Модерна“. Директорът на медицинския отдел в компанията – доктор Рандал Хиър, даде интервю за bTV и „Тази събота и неделя“. Ваксината на Модерна работи по подобен начина на първата одобрена ваксина на “Пфайзер” и „Бионтех“ с тази разлика, че е по-лесна за съхранение и транспортиране. От […]

Европейската агенция на лекарствата одобри прилагането на ваксината на „Модерна“. Директорът на медицинския отдел в компанията – доктор Рандал Хиър, даде интервю за bTV и „Тази събота и неделя“.

Ваксината на Модерна работи по подобен начина на първата одобрена ваксина на “Пфайзер” и „Бионтех“ с тази разлика, че е по-лесна за съхранение и транспортиране. От сряда вече е одобрена за имунизация в Европейския съюз. Доктор Рандъл Хиър потвърди, че ефикасността на COVID ваксината е висока за хора в рискови категории.

„По време на третата фаза от клиничните проучвания, включихме хора в рискови групи на COVID-19. Те са във висок риск заради възрастта си или имат придружаващи заболявания. С радост съобщавам, че ефикасността на COVID ваксината дори за хора в рискови категории е висока, подобна на резултатите, получени при здрави хора“, казва д-р Хиър.

Що се отнася до имунитета вследствие на имунизацията, Хиър отбелязва: „Все още наблюдаваме продължителността на ефекта след ваксинация. Така че на този етап не знаем. Това е най-честният отговор. Част от проучванията ни е да наблюдаваме резултатите внимателно, защото тази роля на ваксината е много важна“.

Все още не е сигурно дали човек е носител на заразата, след като има изграден имунитет.

„Това, което клиничното проучване показва е, че имунизация с две дози от ваксината, в рамките на период от 28 дни, генерира висока ефективност едновременно срещу лека и силна симптоматика на COVID-19. Това е, което мога да потвърдя“, казва директорът на медицинския отдел на „Модерна“.

По неговите думи има данни, че ваксината ще е ефикасна и срещу новите щамове на коронавируса.

„Наблюдаваме тези данни много внимателно и непрестанно провеждаме тестове, заедно с нашите партньори. Всички налични доказателства показват, че ще е ефективна“, казва д-р Хиър.

Двете ваксини – на “Модерна” и вече одобрения препарат на “Пфайзер” и “Бионтех“, са технологично подобни – и двете са мРНК ваксини.

„Резултатите от ефикасността на двете ваксини, след проучванията, е почти еднаква. Това ни дава сигурност, че мРНК технологията действа. Ваксината на “Модерна” е изработена за лесна употреба на крайния потребител. Вследствие на много добра подготовка, разработихме ваксина, която може да се използва с наличните средства в медицинските пунктове като игли и различни инструменти. Това ни помага да достигаме до хората в най-голяма нужда“, казва д-р Хиър.

Директорът на медицинския отдел на “Модерна” не прогнозира в какви срокове реалистично може да се достигне колективен имунитет: „Искаше ми се да мога да кажа. Това, което е най-важно, е да имунизираме възможно най-много хора, възможно най-бързо. Колкото по-бързо имунизираме населението, толкова по-бързо ще постигнем намаляване на разпространението и ще сложим край на пандемията“.

„Дори експертите се опитват да разберат точната цифра (от населението трябва да се имунизира, за да се изгради колективен имунитет), но не съм сигурен, че някой е успял. Знаем, че този вирус е много заразен и се разпространява дори асимптоматично. Хората могат да разпространят вируса, без да имат симптоми. Вярва се, че това е причината да се разпространява с толкова голяма сила. Това, което знаем е, че колкото повече хора имунизираме, толкова по-малък е шансът населението да се зарази – това е най-важният факт“, казва д-р Хиър.

„Ваксината на “Модерна” е разработена да бъде възможно най-достъпна за потребителя. Ваксината се съхранява в стандартен хладилник в медицинските пунктове“, отбелязва ученият.

Що се отнася до страничните ефекти на препарата на “Модерна”, Хиър казва, че „генерално, се приема добре от организма. Ако възникнат странични ефекти – те са леки и средни, които изчезват след няколко дни. Общо казано, при част от ваксинираните хора се получи лека болка по време на имунизация, но това се очаква при употреба на инжекция с игла. Това беше най-често срещаното оплакване“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук