​Старата фурна в Ценово става модерен младежки център
Проектът на „Красива България“ възлиза на близо 300 000 лева Община Ценово е на път да се сдобие с модерен младежки център. За целта старата фурна ще се преустрои в съвременна база за отдих, развлечения и спортни дейности за младите хора от населеното място. Вече е подадена необходимата документация и се очаква одобрение по проект „Красива […]

Проектът на „Красива България“ възлиза на близо 300 000 лева

Община Ценово е на път да се сдобие с модерен младежки център. За целта старата фурна ще се преустрои в съвременна база за отдих, развлечения и спортни дейности за младите хора от населеното място. Вече е подадена необходимата документация и се очаква одобрение по проект „Красива България“. Общата стойност на проекта се изчислява на малко повече от 290 600 лева. В предвидените средства освен строително монтажните дейности според изискванията ще се проведе и професионално обучение за придобиване на квалификация на 10 души, регистрирани като трайно безработни. Общината ще се включи в реализирането на проекта със съфинансиране от 59 на сто, което означава че от бюджета й ще бъдат заделени близо 171 500 лева.

Повече от четири години сградата е собственост на Общината, но не се използва. В момента немалка част от стените са напукани, и компрометирани, основите на сградата задължително трябва да се укрепят, вътрешните помещения са в окаяно състояние. Намеренията са сградата на бившата фурна само за няколко месеца да се превърне в притегателен център не само за младите хора от Ценово, но и от близките населени места. За посетителите ще има оборудвана зала за интернет занимания. Младежите ще могат да разгледат в галерията изложби на местни и чужди творци. Тук ще бъде разположена и етнографската сбирка, която досега се помещава в една от стаите на местното читалище. Много от експонатите обаче не могат да бъдат видени заради ограничената изложбена площ.  Предвидено е да се обособят зали за билярд и тенис на маса с придружаващи съблекални и сервизни помещения. Проектантите предвиждат сградата да се ремонтира основно. Цялостна реконструкция ще се извърши на покривната конструкция, ще се подменят подовите настилки, на външните стени ще се монтира топлоизолация.

Общинската администрация в Ценово очаква одобрение от социалното министерство да края на март и има готовност да стартира процедурата за избор на изпълнител.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук