Искат забрана за използването на пиротехника по празниците
Зачестиха случаите на използване на огнестрелно оръжие през последните дни. 42-годишна жена беше простреляна в Ловеч, докато играе хоро при посрещането на Новата година, а в Шумен 68-годишна жена се оказа в Спешно отделение след изстрел по невнимание „Тези няколко случая предизвикаха сериозно обществено внимание. Никой не може да си позволи да употребява оръжие и да стреля […]

Зачестиха случаите на използване на огнестрелно оръжие през последните дни. 42-годишна жена беше простреляна в Ловеч, докато играе хоро при посрещането на Новата година, а в Шумен 68-годишна жена се оказа в Спешно отделение след изстрел по невнимание

„Тези няколко случая предизвикаха сериозно обществено внимание. Никой не може да си позволи да употребява оръжие и да стреля по невинни граждани. Слава Богу, тази жена в Ловеч и тази в Шумен са в добро състояние“, коментира криминалният психолог полк. Красимир Занев в предаването „Денят ON AIR“.

Той отбеляза, че извършителите и на двата случая са задържани и предстои да понесат своята наказателна отговорност.

„Случаят в Ловеч е много показателен. Извършителят преправя една пушка на бойна и стреля с бойни патрони. Затова предстои законодателна промяна“, посочи полк. Занев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му именно заради това кметът на Ловеч и група лица от неправителствени организации са изпратили молба до министъра на вътрешните работи и премиера с предложение по населените места да не се използват пиротехнически средства по празници.

„Всяка година виждаме, че има наранявания, включително и на деца“, допълни криминалният психолог. Според него тези предложения трябва да влязат в комисиите в парламента и да бъдат обсъдени от всички парламентарни групи.

Занев е на мнение, че контрол върху оръжията има, но това кой ще получи разрешително, е въпрос на преценка на комисиите в съответните районни управления.

Срокът за разрешително за огнестрелно оръжие в момента е 3 години. Експертът каза още, че той е твърде дълъг, тъй като през този период здравословното състояние на дадения притежател може да се промени значително.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук