Д-р Шиваров: Рисковете при ваксиниране са минимални
Рисковете при ваксиниране, според мен, са минимални, заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров. Той уточни, че хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират. Хората с ракови заболявания, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от […]

Рисковете при ваксиниране, според мен, са минимални, заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров. Той уточни, че хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират.

Хората с ракови заболявания, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от инфекциозни заболявания, трябва да са с приоритет при ваксиниране – за тях това е един шанс те да бъдат предпазени. И медицинският персонал, който работи с такива болни, трябва да е с приоритет при ваксиниране.

Преболедувалите от Ковид със сигурност имат антитялов отговор, но никой не може да отговори на въпроса колко продължителен ще е той, със сигурност те могат да бъдат ваксинирани на малко по-късен етап.

Ако човек се разболее от друго заболяване след първата доза, втора ще бъде отложена, това е възможно до 12 седмици, поясни д-р Шиваров. Спорен е и въпросът дали да се удължи времето между двете дози, за да бъдат ваксинирани повече хора – шансът предпазването да трае много по-малко е много голям.

Няма проблем, ако се ваксинираме, след като вече имаме противогрипна ваксина.

Доказано е, че всички хора, независимо от пол и възраст, се вляят еднакво от ваксините, подчерта д-р Шиваров.

„Имунният отговор вследствие на ваксината няма случай да предизвиква имунопатологично заболяване, освен няколко случая на алергични реакции“, поясни имунологът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук