Димитър Ганев: На парламентарните избори ще имаме нова политическа ситуация
Каква е първата политическа седмица на новата година? Прогнози за 2021 г. във вътрешнополитически план прави пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. „В политическо отношение светът започна, меко казано, изненадващо новата 2021 година с нещо, което не се е случвало повече от 2 века в САЩ. Но Съединените щати са устойчива демокрация. […]

Каква е първата политическа седмица на новата година? Прогнози за 2021 г. във вътрешнополитически план прави пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„В политическо отношение светът започна, меко казано, изненадващо новата 2021 година с нещо, което не се е случвало повече от 2 века в САЩ. Но Съединените щати са устойчива демокрация. И това не е краят на американската демокрация и тези кадри от Капитолия, освен тежка имиджова щета, не мисля, че ще имат някаква последица за демокрацията в САЩ като цяло. Но няма съмнение, че се намираме в етап, в който американското общество е толкова разделено, че практически двете основни групи (подкрепящи едната или другата партия) не само не могат да си говорят помежду си, а и през следващите години и десетилетия ще се отдалечават все повече. Не мисля, че ще стигне до делегитимиране и оспорване на изборните резултати.“

„В България първата седмица, поне мен, ме зареди с някакъв оптимизъм и това е свързано с по-добрата статистика относно заболеваемостта от коронавирус. Струва ми се, че може да се говори за начало на края на втората вълна.

Във вътрешнополитически план – събитието е датата на изборите. Както през 2020, 2019, 2018 година, всеки повод се използва за конфликт между президентската администрация и изпълнителната власт.

Президентът не отрича категорично дали ще прави собствена партия.

Според Ганев така е съвпаднал календарът на изборите у нас тази година, че президентските избори се оказват форма на политическо следствие на парламентарните.

„На парламентарните избори ние ще имаме нова политическа ситуация. Който и да управлява, който и да е първи, ситуацията ще бъде много различна, защото ще има нови играчи в парламента, балансите ще бъдат различни.

И в момента, в който се състави 45-ото НС, ще е ключово важно дали ще излъчи или не конфигурация, дали ще има или не предсрочни парламентарни избори след редовните… Тогава вече политическите сили ще започнат пазарлък кой–кого–какво да подкрепя и съответно кои да са потенциалните кандидати.

Справянето с коронавируса като политически инструмент

„Няма съмнение, че справянето или несправянето с коронавируса несъмнено ще бъде главната тема на предизборната кампания.“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук