Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика
Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент. Информация предаде кореспондентът на БНР в Брюксел. Мониторинговата група за демокрацията, правовата […]

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент. Информация предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.
Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Припомняме, че ГЕРБ внесе промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въвеждат фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Те минаха на първо четене със сто гласа „за“ в последния работен ден преди ваканцията.

С поправките се въвежда фигурата на прокурор с правомощие да разследва главния прокурор. Обещанието пред европейския комисар по правосъдие и амбицията на вносителите е това да стане правен факт до края на мандата на 44-то Народно събрание през март.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук