Нахлуването в Капитолия е един от най-тежките пропуски в сигурността в новата история на САЩ
Нахлуването в Капитолия, където се намират както Сенатът на САЩ, така и Камарата на представителите, представлява един от най-тежките пропуски в сигурността в новата история на САЩ, пише Associated Press . Докато събития като президентско встъпване в длъжност включват подробни планове за сигурност, далеч по-малко планиране е влязло в защитата на общото заседание на Конгреса, свикано […]

Нахлуването в Капитолия, където се намират както Сенатът на САЩ, така и Камарата на представителите, представлява един от най-тежките пропуски в сигурността в новата история на САЩ, пише Associated Press .

Докато събития като президентско встъпване в длъжност включват подробни планове за сигурност, далеч по-малко планиране е влязло в защитата на общото заседание на Конгреса, свикано в сряда, за да се ратифицират резултатите от президентските избори през 2020 г., казват запознати пред агенция „Ройтерс“.

Първоначално със ситуацията се занимаваше почти изцяло Капитолийската полиция на САЩ – сила от 2000 души под контрола на Конгреса и посветена на защитата на територията на Капитолия. По причини, които останаха неясни до началото на четвъртък, други части от огромния апарат за сигурност на федералното правителство на САЩ не влязоха в действие в продължение на часове.

Капитолият е недалеч от мястото, където Тръмп точно преди началото на бунта нарече гласуването „грубо нападение над нашата демокрация“ и призова поддръжниците си да „слязат до Капитолия“.

Преброяването на електоралните гласове на президентските избори от Конгреса, обикновено формалност, беше предшествано от седмици на заплахи в социалните медии, че планираните протести в защита на Тръмп може да прераснат в насилие. Въпреки това Капитолийската полиция не е поискала предварителна помощ за обезопасяването на сградата от други федерални агенции като Министерството на вътрешната сигурност според един висш служител. Подкрепленията на Националната гвардия, призовани от кмета на града, бяха мобилизирани повече от час след като протестиращите за пръв път пробиха огражденията.

А същите тези сили бяха използвани агресивно от администрацията на Тръмп по време на протестите срещу полицейското насилие миналото лято.

Офицерите на силите са обучени да държат протестиращите извън мраморните стълби на Капитолия, за да защитят комплекса. Но в сградата от XIX век има толкова много прозорци и врати, че е трудно да се защитят всички, каза Терънс Гейнър, който беше шеф на полицията в Капитолия, а по-късно и сержант на американския Сенат в оръжията, негов главен служител на реда. „Със загубата на стъпалата те загубиха и вратите и прозорците“, каза Гейнър.

Докато орди от бунтовници нахлуваха в сърцето на американското правителство, те свободно се разхождаха из историческите зали – люлееха се от балконите, ходиха из офисите на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и дори седяха на стола, запазен за председателя на Сената. Един бунтовник бе уловен от фотограф на „Ройтерс“ с голямо бойно знаме на Конфедерацията на раменете си – плашещо напомняне за неуспешното въстание на южните щати в опит да бъде запазено робството.

Законодателите в сградата обвиниха липсата на подготовка за историческото нарушение на сигурността. „Мисля, че полицията се справи добре при тези обстоятелства, но очевидно нямаше достатъчно планиране“, заяви представителят Висенте Гонсалес, тексаски демократ.

Липса на план

Обикновено правоохранителните органи в американската столица прекарват седмици или месеци в подготовка за големи протести, каза един бивш служител на Министерството на правосъдието. Длъжностни лица от десетки агенции, включително местната полиция, полицията на Капитолия, охраната на президента и федералната полиция координират реакцията си. Но не е ясно доколко е имало такова планиране за вчера.

Висш служител на федералните правоохранителни органи, запознат с плана за защита на други федерални сгради в сряда, заяви, че е шокиран, ч.

„Никога не е трябвало да се случва. Всички предварително знаехме, че тези хора идват, и първата работа на полицията е да присъства. Полицейските сили на Капитолия са по същество охранителни сили, така че е трудно да се разбере защо не са били по-добре подготвени.“

Предизвикателствата при осигуряването на Капитолия се обсъждат в изслушвания и в доклади от години. През 2013 г. Гейнър заяви, че е предложил ограда, която да се нарече Капитолийската врата, за да спре такова масово нападение. Тя никога не е била построена.

Какво се случи

След като периметърът бил пробит, капитолийската полиция изглеждаше сама в борбата с екстремистите на стълбите на сградата според разкази на свидетели и видео от местопроизшествието. Тя не бе в състояние да защити всички врати и прозорци в огромния комплекс. Протестиращите нахлуха вътре в сградата, в която се намират стаите на двете камари на Конгреса. Видеокадрите показват, че полицията е съкрушена от изключително голям брой натрапници.

Двама американски служители заявиха, че градските власти във Вашингтон са се надявали да избегнат остър сблъсък в дните преди протеста.

Американски служител по отбраната заяви, че кметът на Вашингтон Мюриел Баузър е поискала войски от Националната гвардия около 14 часа – около 45 минути след като бунтовниците преминаха първите препятствия. Изпълняващият длъжността министър на отбраната Крис Милър активира пълния състав на Националната гвардия около 14:30, каза служителят.

По това време Капитолият беше блокиран. В ротондата, емблематичната кръгла стая под купола, се разпространяваха сълзотворни маски. Полицията евакуира вицепрезидента Майк Пенс и членове на Камарата на представителите и Сената и използва лютив спрей и сълзотворен газ срещу протестиращите. Те се опитаха да барикадират врати с мебели, но бързо загубиха битката.

Една жена бе убита от полицията на Капитолия вътре в сградата, а бомби са открити в офисите на Демократичния и Републиканския национален комитет, каза шефът на полицията във Вашингтон Робърт Конти. Той не обясни какво е накарало служителите да застрелят жената.

Имаше достатъчно предупредителни сигнали

Макар нахлуването на тълпата в Капитолия беше безпрецедентно, през дните преди протестите имаше достатъчно предупредителни знаци. Много привърженици на Тръмп, които пътуваха до столицата, споделяха планове и се организираха в уебсайтове на социалните медии като Parler, подобна на Twitter услуга, която привлича десни екстремистки групи.

В публикация в Parler лидерът на крайнодясната екстремистка група „Гордите момчета“ Енрике Тарио обеща групата да присъства на митинга в сряда. Тарио бе арестуван в понеделник във Вашингтон за унищожаване на имущество по време на протест миналия месец. Той не се призна за виновен, но му беше наредено да напусне града във вторник.

Джо Бигс от групировката каза, че над 65 нейни членове са присъствали на протестите, но не знае дали някой от тях е влизал в сградата на Капитолия.

В Twitter от 1 януари насам има 1480 публикации от акаунти, свързани с конспиративното движение QAnon, които съдържат препратки към насилие, каза бивш служител на разузнаването, който наблюдава екстремистите в социалните медии. Те включват призиви „патриотите да въстанат“.

Повече от 50 американски служители на реда са били ранени в сряда по време на безредиците в Капитолия, няколко от тях са били хоспитализирани със сериозни наранявания. Това става ясно от изявление, публикувано от шефа на полицията на Капитолия Стивън Санд. 

След размириците полицията на Капитолия е задържала общо 14 души и продължава да проучва кадри от видеонаблюдението и други източници, за да „идентифицира други, които могат да бъдат преследвани“. 

Американският полицай, който стреля по един от участниците в безредиците в Конгреса на САЩ, е отстранен от работа по време на разследването, следва от изявлението на Санд. 

В сряда поддръжници на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп се опитаха да щурмуват сградата на Конгреса и в крайна сметка успяха да влязат вътре. В същото време полицията, охраняваща сградата, използва огнестрелно оръжие, ранявайки жена. По-късно тя почина в болница. 

„Полицейският служител беше изпратен в административен отпуск, а правомощията му на полицай бяха преустановени в очакване на резултатите от разследването“, заяви Санд в изявление. 

Взривните устройства, открити в сряда във Вашингтон по време на безредиците, са представлявали реална заплаха, се казва още в изявление на Санд. 

„Екипът за реакция реши, че и двете устройства са наистина опасни и са могли да причинят голяма вреда на обществената безопасност“, се казва в текста. Устройствата са били неутрализирани и предадени на ФБР за по-нататъшно разследване.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук