ЕС и НАТО призоваха резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени. Той определи в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон в сряда като потресаваща. „Вярвам в силата на американските институции и демокрация. Мирният преход на властта е в сърцевината им. Джо Байдън спечели изборите. Очаквам да работя с […]

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова резултатите от президентските избори в САЩ да бъдат уважени. Той определи в Туитър картината от щурма на Капитолия във Вашингтон в сряда като потресаваща.

„Вярвам в силата на американските институции и демокрация. Мирният преход на властта е в сърцевината им. Джо Байдън спечели изборите. Очаквам да работя с него като следващ президент на Съединените щати“, написа в „Туитър“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Видяното буди дълбока тревога, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Демократичните избори трябва да бъдат уважени и сме сигурни в това, че САЩ ще успеят да защитят правилата и демокрацията, допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че Конгресът на САЩ е храм на демокрацията и картините от там в сряда са потресаващи. Вярваме, че САЩ ще осигурят мирно предаване на властта на Джо Байдън, допълва той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че в очите на света американската демокрация е под обсада. Това е невиждано посегателство срещу демокрацията в САЩ, националните институции и върховенството на закона. Това не е Америка. Силата на демокрацията в САЩ ще надделее над екстремистите, заявява той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук