Българка изработи първия шрифт за дислексия на кирилица
Българка направи първия специален шрифт за дислексия на кирилица Графичната дизайнерка Кристина Костова създава шрифта „Адис“ преди 4 години, след като завършва бакалавърската си степен в Художествената академия и търсила своя професионален път. „Идеята за шрифта „Адис“ дойде през 2014 г. Тъкмо бях завършила и се чудех накъде да продължа. Исках да съм в сферата […]

Българка направи първия специален шрифт за дислексия на кирилица

Графичната дизайнерка Кристина Костова създава шрифта „Адис“ преди 4 години, след като завършва бакалавърската си степен в Художествената академия и търсила своя професионален път.

Идеята за шрифта „Адис“ дойде през 2014 г. Тъкмо бях завършила и се чудех накъде да продължа. Исках да съм в сферата на шрифтовия дизайн, но не можех сама да се насоча и тогава една жена ме попита дали съобразявам крайните продукти с нуждите на дислектиците. Това ме наведе към идеята да направя проучване и да видя, че такива проекти в световен мащаб съществуват, но разработките са предимно на латиница и изобщо нямат кирилица. Шрифтът беше реализиран през 2016 г.

Тогава направих магистърската си защита именно на тази тема и в края на същата година шрифтът беше свободен за използване от хората„, сподели пред „България Днес“ създателката Кристина Костова.

Самата Кристина има трудности в четенето от дете и разкрива, че дислексията остава за цял живот, а употребата на шрифта може само леко да подобри четивността.

„Адис“ е разработен специално върху българската азбука и има редица особености, увеличаващи доброто четене. Шрифтът, макар и специфичен, може да бъде използван и от хора без дислексия.

Имам много обратна връзка, както от родители с деца с дислексия, така и от специалисти, които работят с деца с дислексия. Доволни са. Шрифтът много им помага, което значи, че моята цел е постигната“, добавя Костова, която притежава над 20 литературни произведения, направени с нейния шрифт, като повечето от тях са детски книжки и обучителни материали“.

Имам колекция от произведения с шрифта, но тъй като той е пуснат за свободно използване, със сигурност е употребен и в много други случаи, за които не знам. За момента се използва предимно в детски книжки и обучителни материали, но не и в помагала и учебници, тъй като за целта трябва одобрение от министерството на образованието„,казва Костова.

Българката коментира, че не се е замисляла да патентова произведението си, въпреки че е единствено и уникално по рода си, а основната ѝ цел е да се помага на хората с този проблем.

За да притежавам патента, трябва да си го заплащам, а на мен това ще ми излиза доста скъпо. В момента не го обмислям като вариант. Моята насока за развитие е да помагам, а не толкова да го патентовам. От друга страна, не съм притеснена, че някой би могъл да открадне тази идея, тъй като шрифтовият дизайн е тясно специализиран и деформирането на буквите е много специфично, с което едва ли много хора биха искали да се занимават“.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук