Българин се включи в безпрецедентна зимна експедиция до К2
Вятър от 70 км/ч и температура -30 градуса на Хималаите Атанас Скатов се е завърнал в базовия лагер под К2 (8611 м). Българинът участва в мащабна експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата, пише Дневник. Той сподели впечатленията си от трудността на задачата. К2 е един от най-предизвикателните върхове за […]

Вятър от 70 км/ч и температура -30 градуса на Хималаите

Атанас Скатов се е завърнал в базовия лагер под К2 (8611 м). Българинът участва в мащабна експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата, пише Дневник.

Той сподели впечатленията си от трудността на задачата. К2 е един от най-предизвикателните върхове за алпинистите дори през лятото, а през зимата студът и силният вятър правят задачата още по-сложна.

Днес слязохме с моя партньор обратно на базов лагер. Целта на ротацията бе по една нощувка в първи и втори японски лагер. За съжаление времето бе много лошо и прекарахме два дни в лагер 1, 5850 м„, написа Скатов във „Фейсбук“.

„Духа много силен вятър – над 70 км/час. В комбинация с температура минус -30 градуса, разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи повече от 7400 м. Но експедицията е в самото си начало и силно вярвам в успеха. Действително няма абсолютно нищо общо между летните и тази зимна експедиция„, посочи той, като благодари за подкрепата.

В експедицията на „Севън съмит трек“, в която участва, са включени повече от 50 души.

Факт, определян от специалистите като безпрецедентен за К2 през зимата.

Успоредно с това със същата цел там е и непалецът Нирмал Пурджа, който постави рекорд с изкачването на всичките 14 осемхилядника за 190 дни.

До момента Скатов е изкачил десет от върховете, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук