Доц. Чорбанов: Ваксинираните не трябва да спазват ограничения
Ако имунизацията е ефикасна, задължително е този човек да бъде свободен Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения. Това заяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR. „Смисълът на ваксинацията е да предпази човек. Ако той е имунизиран и ваксината е ефикасна, […]

Ако имунизацията е ефикасна, задължително е този човек да бъде свободен

Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения.

Това заяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Смисълът на ваксинацията е да предпази човек. Ако той е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин„, обясни имунологът.

По повод намерението на някои държави да поставят само по една доза от ваксината, с цел да обхванат по-широк кръг от хора, проф. Чобанов коментира, че при поставяне само на първата доза, хората няма да бъдат защитени от коронавируса.

За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини„, заяви имунологът в студиото на сутрешния блок „България сутрин“.

Проф. Чорбанов обясни, че е привърженик на ваксините като цяло, но въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап. „Става дума за здравия разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания„, заяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук