Ветеринари: Забранете пиратките, животните страдат
Петиция в интернет настоява за забрана за употребата на пиратки и заря за частни мероприятия и забавление Причина за това искане е липсата на контрол, опасността, която крият те за хората и животните. Текстът е насочен към премиера на България Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, Столичния общински съвет и кмета на […]

Петиция в интернет настоява за забрана за употребата на пиратки и заря за частни мероприятия и забавление

Причина за това искане е липсата на контрол, опасността, която крият те за хората и животните.

Текстът е насочен към премиера на България Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Към момента в нея са взели участие над 400 човека, а привърженици на тезата апелираха в социалните мрежи за повече бдителност и по-малко шум.

,,Ветеринарите ежедневно се срещат с този проблем в практиката си. Освен домашните животни, това засяга и доста диви животни. Около празниците случаите на пострадали от пиратките животни са над 20-40. Говорим за птици, таралежи, кучета, котки и др.‘‘, това обясни д-р Мила Бобадова , ветеринар и участник в петицията ,,За въвеждане на забрана за използване на пиротехнически средства на територията на гр. София‘‘ в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според нея забраната няма да подобри градската среда драматично, но призовава да се вгледаме в примера на други Европейски държави, където пиротехническите средства отдавна са забранени за масова употреба, а използването им се случва в определени дни на обозначени места.

,,Ежедневната практика на ветеринарите показва панически разстройства, фобии и гърчове, вследствие от използваните пиратки. Животното може да се самонарани или да избяга. Освен животни, много хора страдат от гърмежите – деца и възрастни. Не на последно място тези средства замърсяват и природата‘‘, категорична е Бобадова.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук