Петър Москов: Умираме толкова масово, защото сме най-болните в Европа
Липсва смислена и последователна идеология, а когато нямаш идеология, нямаш и цел. В момента ние нямаме здравна система, имаме сбор от хаотично действащи субекти Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов по повод състоянието на българската система на здравеопазването в условията на пандемия. „Държавата поставя правилата и тази система […]

Липсва смислена и последователна идеология, а когато нямаш идеология, нямаш и цел. В момента ние нямаме здравна система, имаме сбор от хаотично действащи субекти

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов по повод състоянието на българската система на здравеопазването в условията на пандемия.

„Държавата поставя правилата и тази система се развива спрямо потребностите на хората от здравни услуги, а не от това какво на мен ми е кеф. Една изначално болна нация с такава опорочена система на здравеопазване няма как да не дава най-лошите здравни резултати. Умираме толкова масово, защото сме най-болните в Европа и структурирането на здравната система е на порочен принцип. Смисълът на съществуването на болниците е свързана с огромно количество потребители. Докато при нас болниците работят, за да имат оборот, а не да лекуват болните“, коментира още д-р Москов.

„В България има 341 болници, 31 от тях лекуваха 60 процента от пациентите в първите седмици на епидемията. Цялата доболнична помощ беше изтрита като с гумичка, тя просто не съществуваше. Цялата система трябва да бъде изправена и да приеме собственото си предизвикателство“, каза още бившият здравен министър.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук