Кой ще ни осигури икономическо развитие
Борисов се похвали вчера в предприятие във Варна, че влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в Европа. Според него ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата „Влизаме в избори, не може да очакваме от управляваща партия да бъде песимистична. Втората […]

Борисов се похвали вчера в предприятие във Варна, че влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в Европа. Според него ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата

„Влизаме в избори, не може да очакваме от управляваща партия да бъде песимистична. Втората причина за подобни констатации от страна на премиера е, че ни предстои да направим равносметка. Тепърва ще се отговаря какво е състояние, от което тръгваме да излизаме от кризата“, заяви политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея основният проблем при младите са работните места, а при всички българи – трудовите доходи. Хората възприемат кризата в икономически аспект, смята тя.

„Голямата битка на тези избори ще бъде за това поле на интерпретация – как хората ще преценят кой може да им осигури по-добро икономическо развитие и възможности“, изтъкна политологът и подчерта, че българите имат какво да пазят, а радикални промени са нежелателни.

„Хората ще се съгласят на промяна, ако видят, че ти си по-добър от другия политик. Започва грандиозна битка – да се отнемат привилегиите на по-възрастните, което престава да стимулира младите да се развиват. За какво трябва да се развиваш, като разликата между един доцент и един асистент е 100 лева? Същото е с пенсиите и осигуровките. Не може всяко правителство да осигурява пенсиите на тези, които не са работили“, обясни доц. Буруджиева.

Тя прогнозира, че годината ще бъде много тежка от гледна точка на това, че няма да има кой да поеме истинската отговорност. По време на избори българската икономика и администрация били доказали, че спират да работят.

„Какво като макропоказателите изглеждат добре, след като бизнесът се оплаква, че не може да получи реална помощ? За мен е изненадващо, че според бизнеса най-ефективната мярка са мораториумите на банките. Ще се види истинската картина на разрухата от тази криза, когато приключи мораториумът“, каза финансовият журналист Петър Илиев.

По думите му в студиото на „България сутрин“, Бойко Борисов има с какво да се похвали – нещо реално, което да видиш и да пипнеш.

„Например влизането в ERM II. Само че го направиха по начин, по който създадоха такива ангажименти на България, че ние тепърва ще им плащаме цената – ангажиментите към Банковия съюз“, подчерта Илиев.

Той е на мнение, че кризата е започнала преди да дойде Ковид-19 в България, а вирусът я е катализирал и я е докарал до екстремалност.

„Кризата беше общоевропейска. Свръхзадлъжнялостта е кризата на новото общество, от която то дълго време няма да излезе“, убеден е финансовият журналист.

„Всичко зависи от отварянето на бизнесите. Имаме много малко ваксини, защото сме много малък процент на общия фон. Не стане ли ясно кога ще отворят икономиките, което зависи от това колко ефективна е ваксината, не може да се прогнозира нищо„, настоя Петър Илиев.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук