Спад в цените и продажбите на земеделските земи
Коронакризата удари пазара на земя у нас. Заради ограничителните мерки сделките със земя бележат спад. Лошата земеделска година в Добруджа е понижила и цените в най-плодородните и иначе по-скъпи райони. Миналогодишният добив на пшеница, царевица и слънчоглед в Добруджа е рекордно нисък. Причина за това е значителното засушаване в района. Количеството валежи през лятото и […]

Коронакризата удари пазара на земя у нас.

Заради ограничителните мерки сделките със земя бележат спад. Лошата земеделска година в Добруджа е понижила и цените в най-плодородните и иначе по-скъпи райони.

Миналогодишният добив на пшеница, царевица и слънчоглед в Добруджа е рекордно нисък. Причина за това е значителното засушаване в района. Количеството валежи през лятото и пролетта в страната е най-ниското за последните десетилетия.

Статистиката показва, че в област Добрич тази година средният добив на пшеница е 180 кг. През 2019 г. данните сочат за над 550 кг. Добивът на слънчоглед e спаднал с над 60% , а на царевицата с над 30 на сто.

В началото на епидемията ограниченията бяха много драстични, сега при второто затваряне, те не са толкова големи, затова има повече сделки, но поради това, че много от хората са възрастни и с придружаващи заболявания, те продават само при форсмажор, при крайна нужда от средства, никой не се стреми да събира хората при нотариус, защото много често сделките са трудни и се събират страшно много хора‘‘, разясни Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

По думите му сделки има, но е налице малко предлагане, съответно няма чак толкова голямо търсене. 2020-та е била тежка не само заради пандемията, но и заради невижданата суша, която удари Добруджа и Източна България, коментира още той.

Според Стайков в Добруджа, където цените по принцип са най-високи, има драстичен спад на сделките със земя. Там няма и голямо предлагане, защото все още земеделците не знаят какво да правят. За сметка на това в Монтана, Враца, Видин, където тази година имаше добри климатични условия, цените са се повишили.

Есента започна много тежко, защото се виждаше, че идва втора лоша година. Но все пак, независимо от закъснелите валежи, посевите в Северна и Южна България частично се компенсираха. Сега има достатъчно влага, но е много важно какво ще бъде времето през пролетта‘‘, сподели още той и добави, че очакванията са търсенето и предлагането на земя за първото полугодие да бъдат относително ограничени заради коронавируса.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук