Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей
Програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей. Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и на сайта на БНР.  „Хоризонт“ посреща годишнината си с […]

Програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей. Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст и дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и на сайта на БНР. 

„Хоризонт“ посреща годишнината си с нови сигнали, а „Христо Ботев“ планира за нея поредица от празнични предавания.

Две дигитални фотоизложби „50 години в 50 кадъра“ на сайта на БНР ще проследят живота на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Забележителни снимки от гостуването на най-ярките български творци в студиата на медията, първата копка и строителството на новата сграда на националното радио, отразяването на незабравими спортни събития, моменти от любими предавания като „Тромбата на Вили“ и „Ловци на атоми“, разцвета на радиотеатъра, наградите „Сирак Скитник“ .

От 4 януари всички национални и регионални информационни емисии на БНР ще започват с нови, обединяващи сигнали. Те ще звучат в ефира на двете национални и деветте регионални програми на БНР. Новите сигнали са създадени от Марио Балтаджиев и са изпълнени и записани от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марк Кадин в Първо студио на Българското национално радио.

„Хоризонт“ е емблематична програма, отбеляза композиторът Марио Балтаджиев, който е автор на новата музикална линия на сигналите на програмата.

„Аз от детството си спомням онзи сигнал, който ни будеше всяка сутрин, кукуригаше петелът“, спомня си той.

„Сбъдна се моя мечта – моя музика да се изпълнява от толкова голям оркестър“, отбеляза композиторът по повод работата му със Симфоничния оркестър на БНР върху новата музикална визия.

Вече пет десетилетия програма „Хоризонт“ е безспорен лидер в българския радиоефир – с новините на всеки кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и богатата си музикална фонотека.

Половинвековна неизчерпаема история на визионерството и професионализма – история започнала в 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма.

Носещата конструкция на „Хоризонт“ остават новините на всеки кръгъл час, с репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света.

Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на „Хоризонт“.

Завинаги в радиопаметта ще останат емблематичните предавания „Разговор с вас“, „Хоризонт за вас“, „Неделя 150“.

Най-дългогодишното музикално предаване остава „Пулсиращи ноти“ и споменът за емблемата Тома Спространов.

„Хоризонт“ звучи денонощно, като има и друга емблема – предаването „Нощен Хоризонт“, което съществува и до днес благодарение на автора на идеята професор Веселин Димитров.

От началото на 90-те години на XX век „глухите“ следобедните часове на програма „Хоризонт“ се превръщат в едно от най-слушаното радиовреме с предаването „12+3“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук